Marti, 03 februarie 2015

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 28 octombrie – Falimentul Greciei trece, pericolul recesiunii ramane

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. RON 10.000

RON     0

Sold 28 Oct. RON 10.000

RON    0

Randament portofoliu

0%

 
Randament indici in aceeasi perioada 
BET-C

3,33%

 
BET

2,48%

 
BET-FI

2,34%

 

Pietele internationale au avut parte in aceasta saptamana de cresteri impresionante, care au urcat si cotatiile de pe bursa de la Bucuresti. Indicele S&P 500 a inregistrat saptamana aceasta un avans de 3,6%, indicele german DAX a castigat  6,6% in timp ce indicele BET a urcat cu 3%. Indicele BET-FI a inchis pe plus cu 5,4%.

Context de piata

Prin deciziile luate saptamana aceasta de liderii europeni privind un default controlat al Greciei si reducerea pretentiilor asupra acesteia Europa a evitat un eveniment de genul falimentului Lehman Brothers care a cauzat un haos in sistemul bancar mondial si o lipsa acuta de lichiditate pe piete. Evitarea unei catastrofe de acest gen ar trebui sa se manifeste printr-o reducere a discountului la activele riscante, in principal actiuni, care de altfel au inregistrat cresteri puternice saptamana aceasta.

Cred ca o mare parte din acesta prima a fost inclusa deja in preturi de catre investitori lucru care se observa si prin faptul ca actiunile se tranzactioneaza in prezent pe pietele internationale la niste niveluri foarte ridicate de supracumparare (overbought)  pe termen scurt.

Totusi datele care au venit saptamana aceasta cu privire la activitatea economica din zona euro arata ca nivelul de contractie economica a statelor europene a accelerat in octombrie comparativ cu luna precedenta. Politicile de austeritate pe care liderii UE vor sa le impuna coroborat cu o lipsa de capital in sectorul bancar, care trebuie sa atraga 100 de miliarde de euro, fapt ce va lovi creditarea, ma fac sa cred ca declinul economic va continua sa se acutizeze in urmatoarele luni motiv pentru care prefer sa am o atitudine prudenta in ceea ce priveste investitiile in aceasta perioada.

Pe de alta parte, se poate observa o decorelare cel putin temporara a economiei americane de cea europeana, care a avut parte de un trimestru III foarte bun, avansul PIB-ului SUA accelerand in ultimele doua trimestre.

Tendinta pe termen mediu, masurata din perspectiva indicatorilor de analiza tehnica, ramane una negativa. Din aceste motive expunerea portofoliului vitual EconomicTimes.ro in actiuni va fi mentinuta in continuare la zero, iar banii vor fi pastrati integral cash.

 Evolutii si stiri cu impact pozitiv in aceasta saptamana

  • Liderii UE au venit cu un plan amplu de combatere a crizei prin care are loc reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde de euro, majorarea capacitatii de creditare a fondului european de stabilitate financiara (EFSF) pentru sustinerea statelor aflate in dificultate la 1.000 miliarde de euro si recapitalizarea bancilor.
  • PIB-ul SUA a crescut in trimestrul al treilea cu 2,5%, dupa un avans de 1,3% in triemstrul anterior si de 0,3% in primul trimestru, alungand o parte din temerile privind reintrarea acesteia in recesiune.
  •  China a inregistrat in luna octombrie cel mai ridicat nivel de activitate in industrie din ultimele cinci luni.  Anterior, datele indicau catre o contractie a acesteia.

Evolutii si stiri cu impact negativ in aceasta saptamana

  • Bancile europene trebuie sa caute 100 de miliarde de euro pe piete pentru a-si suplimeta capitalul, valoare care reprezinta pierderile acceptate in urma default-ului Greciei pentru a doua oara in acest an. Soc.Gen. are nevoie de 3,3 mld. euro, Raiffeisen de 1,9 mld. euro in timp ce Erste de doar 59 mil. euro.
  • Reprezentantii Guvernului elen au spus ca cel mai probabil unele banci grecesti vor fi nationalizate pentru ca nu vor putea strange banii necesari recapitalizarii
  • Activitatea economica din servicii si industrie in zona euro a continuat sa se dererioreze in octombrie fata de septembrie, potrivit unui sondaj al Markit.
  • Increderea consumatorilor americani a scazut in octombrie la cel mai redus nivel din martie 2009, potrivit Conference Board. Niciodata in ultimul deceniu increderea consumatorilor americani nu s-a aflat la un nivel atat de coborat fara ca economia sa fie in recesiune.

 

Lasati un comentariu