Marti, 03 februarie 2015

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro 4 noiembrie – Bursa ar putea reveni pe crestere in 5-8 luni de zile

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. RON 10.000

RON     0

Sold 4 Nov. RON 10.000

RON    0

Randament portofoliu

0%

Randament indici in aceeasi perioada
BET-C

0,28%

BET

-0,89%

BET-FI

1,08%

Pietele internationale au pierdut saptamana trecuta tot avansul din precedenta saptamana, evolutie care a afectat si principalii indici ai pietei de la Bucuresti. Indicele S&P 500 a inregistrat saptamana aceasta o scadere de 2,8%, indicele german DAX a pierdut  5,9% in timp ce indicele BET a coborat cu 3%. Indicele BET-FI a inchis pe minus cu 1,2%.

Context de piata

Am depasit inca o saptamana foarte agitata pe pietele bursiere care a aratat ca aceasta criza a datoriilor este departe de a se fi incheiat. Balbaiala politica din Grecia si datele negative venite mai ales dinspre economia europeana au condus la corectii majore pe principalele burse.

Totusi s-au inregistrat progrese la nivel european privind constientizarea situatiei economice dificile din zona euro, de catre presedintele BCE, si s-au luat primele masuri de combatere a acesteia prin reducerea dobanzii de politica monetara.

In precedentul ciclu de deteriorare economica care s-a incheiat in martie 2009,  bursa a revenit inainte ca BCE sa termine de redus dobanda cheie cu cateva luni inainte. Acelasi lucru s-ar putea intampla si de aceasta data. Momentul optim de intrare pe bursa ar putea fi undeva in jurul punctului cel mai abrupt de scadere economica. Daca comparam cu ciclul trecut de scadere economica, acest lucru s-ar putea intampla in aproximativ 5-8 luni de zile in functie de intensitatea acesteia si avand in vedere ca noul ciclu de contractie economica a inceput in urma cu cateva luni.

Totodata, in ultima luna am asistat pe burse mai mult la o consolidare, indicii bursei fiind foarte apropiati de nivelurile de acum patru saptamani cand am constituit acest portofoliu virtual. De obicei, spre finalul trendului de scadere investitorii cedeaza si cotatiile inregistreaza corectii violente, lucru care nu s-a intamplat pana acum.

Reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR la 6% este benefica, si ar putea avea o influenta pozitiva insa cred ca numai temporara la nivelul bursei, mai importanta fiind evolutia economiilor europene.

Tendinta pe termen mediu, masurata din perspectiva indicatorilor de analiza tehnica, ramane una negativa. Din aceste motive expunerea portofoliului vitual EconomicTimes.ro in actiuni va fi mentinuta in continuare la zero, iar banii vor fi pastrati integral cash.

Evolutii si stiri cu impact pozitiv in aceasta saptamana

  • BCE a decis saptamana aceasta sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25%, la nivelul de 1,25% pentru a contracara efectele recesiunii “moderate” anuntata tocmai de presedintele institutiei.
  • Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda de referinta la leu cu 0,25%, la nivelul de 6%, in incercarea de a relansa consumul si reduce dobanzile de pe piata bancara.
  • Grecia a renuntat in cele din urma la ideea organizarii unui referendum pe tema planului european de sustinere financiara, iar premierul grec, George Papandreou, care a ridicat aceasta idee, a acceptat sa demisioneze din fruntea guvernului cu conditia ca membrii partidului Socialist sa-l sustina in fata votului de incredere la care este supus cabinetul sau.

Evolutii si stiri cu impact negativ in aceasta saptamana

  • Sectorul serviciilor din zona euro s-a contractat peste asteptari in octombrie. Indicele Markit pentru sectorul serviciilor din zona euro a scazut de la 48,8 puncte in septembrie la 46,4 puncte in octombrie, dupa ce anterior era estimat la 47,2 puncte.
  • Tensiunile dintre partidele politice din Greciei sunt tot mai vizibile si ar putea sa intarzie procesul de reforma precum si transa pe care o are de primit de la FMI.
  • Cresterea din sectorul industrial american a incetinit in octombrie pe fondul scaderii productiei si stocurilor, potrivit datelor agregate la nivelul lunii trecute de catre Institute for Supply Management (ISM).
  • Compania americana MF Global, un important broker pe derivate, expusa pe datoriile suverane europene a inaintat justitiei o cerere de punere sub protectia legii falimentului. Compania avea o expunere de 6,3 mld. dolari pe obligatiunieuropene

Lasati un comentariu