Miercuri, 20 august 2014

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro – 6 aprilie. Corectiile continua

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. 201110.000 RON0 RON
Sold 24 ian. 20125,3 RON9.994,7 RON
Sold 22 mar. 201210.104 RON0 RON
Sold 6 apr. 201210.104 RON0 RON
Randament portofoliu2,05%
Randament portofoliu (cu 0,5% comision tranzactionare)1,04%
Randament indici in aceeasi perioada (8 oct 2011–6 apr. 2012)
BET-C10,11%
BET16,73%
BET-FI43,46%


Comentariu context de piata

Bursa a mai traversat doua saptamani la finele carora a inregistrat usoare corectii in contextul in care pe piata au aparut tot mai multe date proaste la nivel economic.

La aceasta ora la care scriu, cotatiile futures ale indicilor de pe bursa americana inregistrau scaderi de peste 1% (bursa spot este inchisa astazi), din cauza datelor slabe de pe piata muncii din SUA, astfel ca este de asteptat ca piata americana sa deschida si saptamana viitoare in scadere.

Pe data de 22 martie am decis sa lichidez actiunile din portofoliul virtual EconomicTimes.ro fapt ce s-a dovedit cel putin pana in acest moment o miscare buna pentru ca in caz contrar randamentul portofoliului ar fi devenit negativ, de -2,6% fata de profitul de 1% inregistrat in acest moment.

Decizia a avut la baza conservarea capitalului si indicatorii macro mult sub asteptari inregistrati pe plan european. Astfel, in timp ce analistii asteptau in martie ca indicatorul activitatii economice din zona euro sa continue sa urce la 49,6 puncte, foarte aproape de linia care desparte cresterea economica de recesiune, acest indice a coborat de fapt la 48,7 de puncte. Pe componenta productiei industriale, cea care da practic tonul evolutiei economice, analistii estimau un indicator cu 1,8 puncte mai ridicat, diferenta surprinzator de mare, fapt ce arata discrepanta intre asteptari si evolutia economica in ansamblul ei.

Contextul actual nu se poate defini in alb sau negru, anul acesta piata fiind foarte dificil de prognozat din cauza evolutiei in canal a economiei, care nu pare sa aiba o tendinta definitorie. Totusi bursa romaneasca a evoluat anul acesta peste perspectivele de la aceasta ora, dupa cum se poate vedea mai jos, asa incat consider ca este prudent sa adopt temporar o pozitie conservatoare.


Vreau sa mai precizez faptul ca desi in acest moment suntem cu toti banii cash in portofoliul virtual,  atat strategiile pe baza de indicatori macro cat si strategia mediei mobile indica “cumparare” pentru luna aprilie.

Randamentele care se puteau obtine din martie 2007 pe baza acestor strategii cu un portofoliu pe structura indicelui BET-C, se pot vedea mai jos. Portofoliile implica ramanerea pe actiuni cand aceste strategii dau semnal de cumparare si vanzare lor si pastrarea banilor cash cand semnaleaza vanzare.

 

Dupa cum se poate observa strategia pe baza de indicatori macro,  construita de mine, nu a inregistrat niciun an cu randamente negative, desi in ultimii sase ani am avut parte pe bursa de doi ani cu corectii puternice care au decimat in mare parte portofoliile investitorilor.

Aceste strategii nu sunt nici pe departe imune la scaderi insa prin mecanismele lor limiteaza substantial riscul inregistrarii de pierderi in portofoliu. Ocazional voi prezenta ce semnale dau cele doua strategii si cum au evoluat ele in timp. Mai jos se poate vedea o asemenea evolutie in timp a strategiilor.

Randamentul mai slab inregistrat de portofoliul virtual EconomicTimes.ro anul acesta in comparatie cu indicii bursieri si strategia macro s-a datorat structurii de actiuni alese, care au subperformat puternic fata de principalele titluri de pe bursa, FP, SNP, SIF-uri. Pe o structura a indicilor evolutia ar fi fost mai buna datorita timingului mai bun, in conditiile in care portofoliul virtual EconomicTimes.ro este gestionat in timp real, in timp ce strategiile sunt actualizate o singura data la finele fiecarei luni.

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul virtual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 7 octombrie 2011 si este  administrat de editorul publicatiei, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa.

Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile, si nu va incerca sa profite de evolutia pe termen de cateva zile pana la doua saptamani, ci in principal de tendinta pe termen mediu a pietei.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

2 Comentarii

 1. zsolt spune:

  Buna ziua

  -Puteti sa scrieti ce medii mobile folositi?

  -”Vreau sa mai precizez faptul ca desi in acest moment suntem cu toti banii cash in portofoliul virtual, atat strategiile pe baza de indicatori macro cat si strategia mediei mobile indica “cumparare” pentru luna aprilie” – daca scrieti mai concret si mai detaliat despre aceste strategii.

  Cu respect
  Zsolt

 2. Cristian Dumitru spune:

  Salut,

  Strategia pe baza de medie mobila functioneaza in felul urmator : Din seria de date lunare a evolutiei BET-C se calculeaza o noua serie de date care rezulta din media aritmetica a ultimelor luni (eu am ales 6 luni) – in excell functia Average(); Acest indicator de analiza tehnica il gasiti si la firmele de brokeraj pe platformele lor.
  Eu personal folosesc urmatorul concept : Cand valoarea mediei mobile dintr-o luna scade sub valoarea din luna precedenta in luna urmatoare tin portofoliul pe cash (vand actiunile), iar cand valoarea mediei mobile > valoarea mediei mobile din luna precedenta, reintru la cumparare pe actiuni.
  Unii prefera sa compare media mobila cu valoarea indicelui din aceeasi luna. Daca media mobila > valoarea indicelui – vand actiunile si tin banii cash, iar invers reintra la cumparare.
  Aceasta strategie da rezultate foarte bune cand bursa are niste tendinte mai lungi de scadere si coborare cum a fost cazul din 2007 pana in 2010.

  Cat despre strategia macro aceasta functioneaza pe un concept similar insa nu are nimic de-a face cu evolutia istorica a indicilor ci deciziile de vanzare/cumparare au la baza evolutia unor indicatori macroeconomici. Nu pot sa-ti spun ce fel de indicatori sau cum functioneaza exact pentru ca toata lumea ar folosi-o si n-ar mai avea aceleasi rezultate :)
  Strategia da rezultate foarte bune cand ciclurile economice sunt cele normale, mai lungi si in “V”, fara perioade de evolutie in “L” a economiei.

Lasati un comentariu