Vineri, 03 ianuarie 2014

Portofoliul virtual EconomicTimes.ro: peste performanta bursei in prima saptamana de la lansare

Ce este portofoliul virtual al EconomicTimes.ro

Portofoliul vitual al EconomicTimes.ro a fost lansat pe data de 8 octombrie 2011 si este  administrat de editorul EconomicTimes.ro, Cristian Dumitru.

Pe scurt, strategia pe care o voi pune in practica consta in luarea de pozitii pe actiuni volatile dar lichide de pe piata cand va fi cazul si pozitii de asteptare, cu toti banii cash, in momentele in care riscul va fi prea ridicat pentru a mentine o expunere pe bursa. Prin aceasta strategie imi prupun sa reduc substantial riscul de scadere a valorii portofoliului si sa profit de cea mai mare parte a cresterilor inregistrate de actiunile de pe bursa. Orizontul de timp al portofoliului va fi de circa 6 luni – 1 an de zile.

Portofoliul este unul cu caracter orientativ si nu ne asumam raspunderea pentru deciziile de investitii pe care le veti lua pe baza acestui material iar autorii siteului isi rezerva dreptul de a detine la anumite momente actiuni prezentate in aceasta sectiune.

Portofoliu virtual

DataCashActiuni
8 Oct. RON 10.000

RON     0

Sold 14 Oct. RON 10.000

RON    0

Randament portofoliu

0%

Randament indici in aceeasi perioada
BET-C

-0,83%

BET

-1,65%

BET-FI

-2,80%

Context de piata

Saptamana pe care tocmai am traversat-o s-a incheiat pozitiv pentru pietele internationale mature, insa indicii bursei de la Bucuresti au inchis pe minus.

Indicele S&P 500 a inregistrat saptamana aceasta un avans de circa 5%, indicele german DAX a castigat 4,2% in timp ce indicele BET a pierdut 1,7%.Indicele BET-FI a inchis pe minus cu 2,8%.

Bursa pare ca isi continua tendinta descendenta intr-un canal stramt de cotatii, ritmul deprecierii fiind mai redus acum dupa corectia puternica suferita de bursa in luna august. Practic, bursa s-a aliniat in prezent la ritmul de depreciere inceput in luna aprilie. Nu este exclus totusi ca in perioada urmatoare piata sa se consolideze intre pragurile de 2.550 si 2.900 de puncte peindicele BET-C mai ales daca apar stiri pozitive la nivel international.

Dat fiind faptul ca problema datoriilor Greciei ramane incerta chiar cu acordarea transei de 8 mld. euro de la FMI si autoritatile europene si faptul ca economia europeana isi continua deteriorarea, expunerea portofoliului vitual EconomicTimes.ro in actiuni va fi mentinuta la zero, iar banii vor fi tinuti integral cash.

Evolutia indicatorilor macro de pe plan european, de care depinde si evolutia economica interna, indica in continuare o deteriorare. Tendinta pe termen mediu, masurata din perspectiva indicatorilor de analiza tehnica, ramane una puternic negativa, asemanatoare anului 2008.

Evolutii si stiri cu impact pozitiv in aceasta saptamana

  • Oficialii Comisiei Europene intentioneaza sa majoreze fondul de bailout al zonei euro (EFSF) cu circa 2 trilioane de euro, asa cu a cerut de altfel SUA si Marea Britanie.
  • Parlamentul din Slovacia a semnat in cele din urma planul de extindere a fondului european de sustinere financiara (EFSF), care a pus capat procesului de aprobare la nivelul statelor din zona euro. Slovacia era singura tara care se opunea extinderii fondului care are in prezent o valoare de 440 miliarde de euro.
  • Un oficial din cadrul Bancii Centrale Europene (BCE) admite in sfarsit ca zona euro ar putea intra in recesiune si a sustinut ideea de reducere a dobanzii de politica monetara la urmatoarea sedinta care va avea loc la inceputul lunii noiembrie.
  • Inflatia din Romania a coborat in luna septembrie la 3,45%, reprezentand cel mai mic nivel atins din ultimele doua decenii ca urmare a ieftinirii produselor alimentare.

Evolutii si stiri cu impact negativ in aceasta saptamana

  • Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat ca Banca Centrala Europeana a ajuns la limita posibilitatilor de sustinere a pietelor financiare si ca este de datoria statelor sa intervina pentru a mentine stabilitatea zonei-euro. Surse dintr-un stat membru G20 a sustinut ca FMI ar avea nevoie de capital suplimentar de 350 mld. euro pentru a combate criza.
  • Liderii europeni au mutat de pe 18 pe 23 octombrie summit-ul pe tema crizei datoriilor suverane din cauza opozitiei fata de propunerea Germaniei care vrea sa reduca valoarea contabila a obligatiunilor grecesti cu circa 60%. Germania vrea ca detinatorii de obligatiuni grecesti sa isi asume pierderile pana la nivelul de 60%.
  • Standard&Poor’s a retrogradat marti sectorul bancar spaniol.
  • Banca greceasca Proton Bank a fost salvata de stat prin intermediul unui fond de urgenta al bancii centrale.

Lasati un comentariu