Marti, 03 iunie 2014

Pregatiti-va pentru o recesiune prelungita in Europa din cauza masurilor de austeritate

Sub amenintarea adancirii crizei datoriilor suverane, guvernele principalelor state europene anunta masuri dure de austeritate tocmai cand economia zonei euro avea cea mai mare nevoie sa fie sprijinita pentru a reduce efectele recesiunii in care va intra cel mai probabil din trimestrul IV al acestui an.

Franta, cu o pondere de 21,2% in PIB-ul zonei euro, a anuntat recent ca vrea sa reduca deficitul bugetar cu 20% printr-un pachet de masuri de austeritate caracterizat ca fiind cel mai dur de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, scopul principal fiind mentinerea ratingul AAA care este amenintat de agentiile de rating.

Presa italiana a scris de curand ca sub somatiile grupului G20 guvernul italian pregateste un program dur de austeritate, menit sa indeparteze tara de scenariul grec. Economia italiana este una importanta, cu o 16,9% in PIB-ul zonei euro.

Daca mai punem la socoteala Spania si Grecia la capitolul tari cu deficite bugetare uriase care trebuie sa ia masuri de austeritate importante, ajungem la concluzia ca guvernele unor state care au pe mana cel putin jumatate din economia zonei euro pregatesc masuri de reducere a cheltuielilor publice sau care sa aduca venituri suplimentare la buget si care vor afecta puternic consumul intern.

Daca mai adaugam si faptul ca din cauza recesiunii ce se anunta anul viitor veniturile la bugetul statelor europene nu vor fi cele anticipate si vor fi necesare alte masuri de reducere a cheltuielilor pentru a tine in frau deficitele, cum a fost cazul Romaniei in 2010, putem deja sa ne pregatim de o recesiune prelungita pe plan european.

Spre exemplu, Romania ar fi iesit din recesiune inca din trimestrul III 2010 daca nu adopta masurile de austeritate din vara anului trecut, insa revenirea economica a fost intarziata cel putin doua trimestre din aceasta cauza si asta in conditiile in care exporturile romanesti au fost sustinute puternic de cererea de pe plan extern.

Europa ar putea intra intr-un cerc vicios precum cel in care se afla Grecia. Pe de o parte este fortata sa-si reduca cheltuielile bugetare pentru diminuarea deficitului dar efectele asupra consumului tind sa reduca intr-o proportie semnificativa si veniturile, contribuind la majorarea deficitului.

Intrebarea retorica care se pune este cine va ajuta marile economii europene sa iasa din recesiune avand in vedere ca nici guvernele acestora nu sunt dispuse sa ajute, iar economia SUA nu se afla nici ea in cea mai buna forma.

Sigur ca este binevenita preocuparea guvernelor de a reduce cheltuielile nejustificate, insa daca acestea apasa prea tare frana economia europeana ar putea derapa necontrolat.

Cristian Dumitru este editor la EconomicTimes.ro

Lasati un comentariu