Sambata, 10 mai 2014

Premiera: 9 banci si 8 case de avocatura lucreaza impreuna la reformarea pietei de capital

O serie de firme de brokeraj si case de avocatura din Romania s-au unit intr-un grup de lucru care isi propune sa contribuie la modernizarea si eficientizarea cadrului legal si procedural al pietei de capital locale pentru a sprijini economia romaneasca in vederea unei iesiri mai rapide din criza.

Aceasta este pentru prima data cand mai multe firme de brokeraj de pe piata locala se unesc pentru a aduce imbunatatiri pietei de capital.

“Nu exista un sef al grupului, suntem toti egali si motivati de aceeasti dorinta de modernizare a pietei de capital. Au fost mai multe discutii intre parti si am simtit nevoia sa constituim acest grup pentru a avea toate resursele necesare intrucat este un demers foarte complex. Din Grup fac parte banci si brokeri care au participat la cele mai mari tranzactii plus firme de avocatura din top 10. Sper ca rezultatele se vor vedea destul de repede”, a declarat pentru EconomicTimes.ro, Dana Mirela Ionescu, presedintele societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI).

Grupul de lucru are are in componenta sa brokeri cu o cota de piata cumulata de peste 60% din volumul de tranzactionare al BVB in anul 2010 si 8 din primele 10 firmele de avocatura pe domeniul bancar, financiar si piata de capital (potrivit topului realizat de Chambers and Partners), potrivit unui comunicat emis azi.

Din grupul de lucru fac parte BCR, BRD, BT Securities, Carpatica Invest, EFG Eurobank Securities, ING Bank, KBC Securities, Piraeus Bank si Raiffeisen Capital & Investment, impreuna cu casele de avocatura Badea Clifford Chance, CMS Cameron Mckenna, D&B David si Baias, Musat si Asociatii, Nestor Nestor Diculescu Kingston Patersen, RTPR Allen & Overy, Schoenherr si Asociatii, Tuca Zbarcea si Asociatii.

Grupul de lucru va propune institutiilor abilitate, respectiv Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), BVB, Parlament, BNR si Depozitarul Central, modificari ale legilor, regulamentelor si procedurilor existente in vederea cresterii volumului de tranzactionare pe Bursa, a interesului investitorilor straini si implicit a cresterii economice prin diversificarea surselor de finantare atat pentru statul roman, cat si pentru companiile locale.

“Beneficiind de o experienta semnificativa in domeniul pietelor de capital, am resimtit stringent nevoia unei imbunatatiri a cadrului legislativ si totodata suntem constienti ca pe pietele internationale sunt utilizate de mult timp numeroase mecanisme si instrumente pentru care in Romania inca nu exista cadrul necesar”, a declarat Silvana Ivan, managing associate al Tuca Zbarcea & Asociatii.

“Suntem in proces de elaborare a listei de prioritati. Fiecare membru a venit cu o lista de idei si, dupa ce vom stabili prioritatile, vom incepe sa propunem solutii. Probabil ca vor fi foarte multe modificari la nivelul legislatiei, dar cred ca si o comunicare eficienta cu participantaii la piata este necesara. Daca abordezi lucrurile intr-un mod profesionist pana la urma reusesti”, a adaugat Mirela Ionescu.

Ca prim demers, Grupul de lucru saluta initiativa Depozitarului Central de a permite tranzactionarea over-the-counter (OTC – in afara platformei BVB) a actiunilor listate, avand in vedere ca acestia estimeaza ca asura va creste lichiditatea pe Bursa si va reaprinde interesul investitorilor internationali pentru o piata aliniata la standardele internationale, din acest punct de vedere.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Un comentariu

  1. Creator spune:

    Mi se par o tampenie tranzactiile de tip OTC. Iar incepem o noua “cuponiada”?

Lasati un comentariu