Duminica, 23 martie 2014

Pretul futures al aurului, la un nou record

In prima sedinta a lunii octombrie cotatiile derivatelor de la Sibex  au avut o evolutie usor ascendenta pe segmentul derivatelor financiare si Dow Jones, volatilitatea fiind insa redusa. Spre finalul sedintei cotatiile au testat teritoriul negativ pe segmentul DESIF5. Ca efect al prudentei si nehotararii din piata, lichiditatea nu a fost una ridicata, participantii incheind doar circa 2500 de contracte pana cu o ora si jumatate inaintea inchiderii, valoarea acestora fiind de 12,6 milioane lei.

Contractul futures SIBGOLD_RON si-a continuat aprecierea la Sibiu urmarind fidel evolutia de pe plan extern. La New York si Londra aurul a urcat la un nou record, investitorii continuand sa priveasca metalul galben ca o alternativa la dolarul slabit. Deprecierea acestuia din ultima perioada a survenit pe fondul speculatiilor ca Rezerva Federala Americana va face pasi suplimentari in a sprijini timida revenire a economiei americane.

De asemenea speculatiile ca raportul asupra productiei in SUA va indica o slabire a acesteia au contribuit si ele la slabirea monedei americane. In aceste conditii aurul si-au urmat traseul ascendent iar investitorii de la Sibiu au castigat in continuare pe cumparare, dupa ce in decursul lunii septembrie au obtinut randamente de peste 100% atat pe scadenta octombrie cat si pe decembrie. Cotatiile au atins vineri nivele record de 1319 dolari uncia pe octombrie 2010 si 1313,8  dolari pe uncie pe decembrie 2010.

Pe segmentul indicilor, desi Dow Jones  a inchis pe minus la NYSE joi, cotatiile futures ale indicelui au deschis ziua pe plus la Sibiu si au evoluat pe acesta directie optimista. Aceasta s-a datorat corelarii cu futures-ul din SUA, care indica de asemenea aprecieri, pe fondul cresterii puternice a productiei in China. Acesta stire a estompat ingrijorarile legate de faptul ca cresterea celei de-a doua economii din lume a incetinit, ducand totodata la cresteri ale cotatiilor actiunilor pe plan global. De asemenea traderii din SUA asteptau, la randul lor, publicarea spre sfarsitul zilei de vineri, a unor informatii privind productia interna. Pe acest fond, indicele DJIA se aprecia usor la Sibiu pe scadenta decembrie 2010 si pe martie 2011, amplitudinea castigurilor temperandu-se dupa deschiderea NYSE. Chiar si asa DEDJIA_RON a fost cel mai tranzactionat contract la Sibiu.

Derivatele pe actiunile SIF5 Oltenia au evoluat in majoritatea zilei, predominat pe crestere. Aprecierile DESIF5 la Sibiu nu au fost insa foarte puternice, astfel ca trecere pe minus de la final a venit oarecum firesc. Scadenta decembrie 2010 a continuat sa atraga cele mai multe contracte, participantii tranzactionand pe un culoar de 234 puncte. De remarcat a fost cresterea numarului pozitiilor futures care, la ora mentionata se situa la aproape 14.500  pe scadenta decembrie, in avans cu 4,45 %  fata de ultima zi din septembrie. Dupa ora 17:30 cotatiile DESIF5 pe scadentele decembrie 2010 si martie 2011 inregistrau scaderi, in timp ce pe iunie si septembrie 2011 se consemnau aprecieri.

Pe piata spot s-au remarcat in special titlurile Prodplast Imobiliare tranzactionate pe sistemul alternativ de tranzactionare administrat de Sibex. Au fost tranzactionate 1709 de actiuni PPLI cotatia mentinandu-se la 2,5 lei/actiune. Au mai fost tranzactionate si actiuni SBX, cotatia acestora crescand spectaculos 7,2%, dar pe un volum redus. Cresterea cotatie Sibex vine la o zi dupa ce s-a incheiat cu succes tranzactionarea drepturilor de preferinta ale bursei sibiene.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Foto: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

Lasati un comentariu