Vineri, 04 aprilie 2014

Pretul futures al Dow Jones scade drastic, iar aurul tinteste noi maxime

Sursa: Sibex.ro

La Sibex, sesiunea de la startul saptamanii a adus scaderi semnificative, in corelatie cu pietele europene, unde indicii reprezentativi au inregistrat scaderi importante. Aceasta directie a convenit de minune speculatorilor cu pozitii pe vanzare, care si-au rotunjit profiturile. In contextul dat, lichiditatea a fost una buna, situandu-se, la ora 17.30, la 4700 contracte futures si options cu o valoare aferenta de aproape 30 milioane lei.

Simbolul DEDJIA_RON s-a mentinut in top cu 2057 de contracte incheiate pana la ora 17.30. In conditiile in care problemele de pe piata americana a muncii persista, directia anticipata de „jucatori” pentru  cel mai cunoscut indice din lume a fost una pe minus pentru toate scadentele tranzactionate. Dat fiind faptul ca piata spot din SUA a fost inchisa, americanii sarbatorind, in prima luni din septembrie, ziua muncii, investitorii au stat cu ochii atintiti asupra burselor de pe batranul continent respectiv pe analizele privind piata muncii de peste ocean.

In opinia analistilor piata muncii din SUA are o situatie si mai grava decat cea indicata de nivelul de 9,1% al somajului, intrucat cei 14 milioane de someri ai Americii nu concureaza doar unii cu ceilalti ci si cu alte 8,8 milioane de persoane care lucreaza part-time dar nu sunt considerati ca someri, si care-si doresc sa lucreze pe un program plin. Mai mult, bursele europene au scazut ca efect al unei pierderi de electoral pentru partidul cancelarului german Angela Merkel, situatie care a declansat ingrijorare ca sprijinul pentru salvarea natiunilor indatorate din Europa s-ar putea estompa. In acest context, la ora 17.30 indicele DJIA avea la Sibiu o variatie negativa de 303 puncte pe scadenta septembrie. Pentru decembrie 2011 cotatia indicelui afisa o depreciere de 367 puncte iar pentru martie 2012 de 275 puncte.

De pe segmentul derivatelor pe actiuni s-a remarcat ca de obicei derivatul pe titlurile SIF5. Numarul contractelor DESIF5 incheiate pana la ora 17.30 la Sibex era de aproape 1800. Pe termen scurt (septembrie) pretul futures al unei actiuni SIF Oltenia scadea foarte puternic cu 6,37% iar pentru decembrie cu 5,41%.  Pe piata suport actiunea SIF5 s-a prabusit cu 4%, situatie care a facut ca speculatiile pe vanzare de pe piata Sibex sa fie singura carte castigatoare, fie pentru speculatii de o zi cu profituri foarte mari, fie pentru protectia portofoliilor.

Si aurul a fost din nou in atentia investitorilor atat pe plan extern cat si pe plan intern. Pretul unciei s-a catarat peste pragul de 1900 de dolari pe uncie la Londra, ingrijorarile privind o crestere economica prea lenta respectiv teama fata de posibilitatea escaladarii crizei datoriilor alimentand puternic cererea de metal galben. La Sibex, cotatia metalului pretios inregistra o crestere de 26,6  dolari pe scadenta octombrie a contractului SIBGOLD de o uncie, respectiv de 24,9 dolari pe scadenta decembrie octombrie a aceluiasi simbol. Numarul contractelor SIBGOLD era de 470.

Pe segmentul derivatelor valutare participantii au tranzactionat 245 contracte EUR/USD_RON mizand pe un dolar mai puternic. La ora 17,30 euro pierdea 0,89% pe scadenta septembrie si 0,91% pe decembrie.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din  piata de la ora 17,30, dupa aceasta urmand sa apara modificari ale numarului total de contracte,  pozitiilor deschise si valorii respectiv ale cotatiilor, datorita programului de tranzactionare prelungit pana la ora 19.00.

Lasati un comentariu