Luni, 19 mai 2014

Previziuni Fondul Monetar International (iulie 2010)

Sursa: Target Capital

Fondul Monetar International a publicat Update-ul la World Economic Outlook. Conform estimarilor institutiei economia mondiala a crescut la un ritm anualizat de 5% in primul trimestru al anului, remarcandu-se performanta economiilor asiatice.

Totodata, evolutia indicatorilor macroeconomici in aprilie si mai confirma procesul de relansare graduala a economiilor dezvoltate si cresterea (puternica) la nivelul economiilor emergente si in dezvoltare (remarcandu-se evolutia industriei prelucratoare si a comertului international).

In acest context, FMI a majorat previziunile cu privire la evolutia economiei mondiale in 2010 (de la 4,2% y/y la 4,6% y/y). Pentru 2011 previziunea de evolutie a economiei mondiale a fost mentinuta la 4,3% y/y.

Conform noilor previziuni economice, economiile dezvoltate vor creste in 2010 cu 2,6% y/y (majorare de la 2,3% y/y), ca urmare a evolutiei favorabile din primele luni ale anului, in principal in tarile asiatice. Cu toate acestea, entitatea se asteapta la o dezaccelereare a acestor economii in a doua jumatate a anului, in contextul recentelor turbulente pe pietele financiare internationale. Pentru 2011 entitatea a mentinut previziunea de evolutie a economiilor dezvoltate la 2,4% y/y.

In ceea ce priveste economia americana FMI a majorat previziunile de evolutie la 3,3% y/y in 2010 (de la 3,1% y/y) si 2,9% y/y in 2011 (de la 2,6% y/y). Pe de alta parte, institutia a redus previziunile cu privire la evolutia Zonei Euro in 2011 la 1,3% y/y, ca urmare a procesului de consolidare bugetara (impactul nefavorabil al acestui proces va fi partial compensat de deprecierea euro (cu impact benefic pentru exporturile regiunii)).

Cu toate acestea, entitatea considera ca procesul de relansare graduala va fi inegal la nivelul economiilor dezvoltate. Printre factorii importanti de risc cu privire la acest proces FMI mentioneaza: nivelul ridicat al datoriei publice, nivelul ridicat al somajului, mentinerea unor conditii dificile in ceea ce priveste creditarea.

Pentru economiile emergente si in dezvoltare entitatea financiara internationala a majorat previziunea de evolutie pe 2010 (la 6,8% y/y, de la 6,1% y/y), dar a redus previziunea de evolutie in 2011 (de la 6,5% y/y la 6,4% y/y). Se remarca economiile emergente din Asia si America Latina, liderii acestui proces de relansare.

FMI considera ca recentele turbulente financiare au avut impact modest pentru economia Zonei Euro si pentru evolutia preturilor internationale la bunuri. Prin urmare, se mentin perspective favorabile pentru economiile emergente producatoare de bunuri. In ceea ce priveste fluxurile comerciale internationale entitatea a majorat previziunile de evolutie in 2010 si 2011 (la 9% y/y, respectiv 6,3% y/y).

Sursa: Target Capital

FMI considera ca in perioada urmatoare se mentin presiuni inflationiste reduse, in principal la nivelul economiilor dezvoltate. Aceste perspective sunt sustinute de asteptarile ferm ancorate cu privire la rata inflatiei, precum si de nivelul redus al ratei de utilizare a capacitatii instalate in economie. Prin urmare, entitatea a redus previziunile cu privire la evolutia ratei inflatiei in tarile dezvoltate la 1,4% y/y in 2010 si 1,3% y/y in 2011. Totodata, entitatea atrage atentia cu privire la mentinerea riscului de deflatie in unele state cu perspective economice mai putin favorabile si cu un grad redus de utilizare a capacitatii instalate in economie.

Pe de alta parte, pentru economiile economiile emergente si in dezvoltare FMI previzioneaza rate de inflatie de 6,3% y/y in 2010 si 5% y/y in 2011.Institutia considera ca recentele turbulente financiare internationale au impact limitat (cel putin deocamdata) asupra evolutiei economiei mondiale.

Cu toate acestea, FMI atrage atentia asupra faptului ca riscurile cu privire la evolutia economiei mondiale au crescut semnificativ in ultima perioada. Se mentioneaza in primul rand riscul unor noi turbulente pe pietele financiare internationale (in contextul preocuparilor cu privire la riscul suveran), care sa determine cresterea costurilor de finantare, deteriorarea calitatii activelor din sistemul financiar-bancar, declinul indicatorilor de sentiment si volatilitate pe pietele valutare.

Mentinerea unui climat advers pe pietele financiare internationale ar determina deteriorarea climatului macroeconomic mondial. Astfel, FMI a considerat si un scenariu alternativ de previziune (in care am asista la un soc financiar de magnitudinea celui din 2008). In acest caz, ritmul de evolutie a economiei mondiale in 2011 ar fi revizuit in scadere cu 1,5%.

Alti factori de risc pentru evolutia economiei mondiale: programele de consolidare bugetara din tarile dezvoltate, incertitudinile cu privire la reglementarea sistemului financiar-bancar si impactul acesteia pentru activitatea de creditare, un nou declin al pietei imobiliare americane.

In acest context, FMI recomanda autoritatilor responsabile cu implementarea politicilor macroeconomice:

- implementarea de politici coordonate de restabilire a increderii (in special in Zona Euro);

- adoptarea de planuri credibile de reducere a deficitelor bugetare pe termen mediu si lung (stabilirea unor tinte multianuale de deficit (credibile si obligatorii), reforma sistemelor de pensii si sanatate publica, reducerea cheltuielilor publice, ameliorarea sistemelor de impozitare, intarirea institutiilor fiscale);

- mentinerea unor politici monetare expansioniste la nivelul economiilor dezvoltate (pregatirea pentru noi planuri de quantitative easing in cazul in care apar noi probleme cu privire la evolutia economiei (socuri bugetare sau noi socuri financiare));

- accelerearea reformei sistemului financiar (recapitalizarea bancilor, restructurarea sistemului financiar, reforma sistemului de reglementare, cresterea transparentei din sistem, majorarea ratelor de adecvare a capitalului, planuri credibile si consistente de implementare a reformei sistemului de reglementare pentru a reduce incertitudinea);

- reechilibrarea economiei mondiale (reforme structurale, cursuri valutare mai flexibile, consolidare bugetara, reforma sistemului financiar, reforma sistemului fiscal).

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de brokeraj Target Capital

Lasati un comentariu