Vineri, 11 aprilie 2014

Prima analiza a fondurilor straine distribuite in Romania: Active de 1,21 miliarde de lei, de peste 5,6 ori mai mici decat ale fondurilor locale

Sursa: AAF

Fondurile straine de investitii distribuite in Romania aveau la finele lunii iulie active totale in valoare de 1,21 miliarde de lei, de peste 5,6 ori mai mici fata de activele fondurilor locale.

Cea mai mare pondere in total active o detin fondurile straine de obligatiuni, cu active in valoare de 853 milioane de lei, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Asociatia a decis sa prezinte lunar, incepand cu luna iulie, informatii despre toate fondurile distribuite in Romania, atat cele locale cat si cele inregistrate in Uniunea Europeana.

“In luna iulie, informatiile prezentate sunt bazate pe datele furnizate de membri asociatiei, urmand ca in viitorul apropiat sa completam aceste informatii cu datele referitoare la toate fondurile straine distribuite in Romania”, au precizat reprezentantii AAF.

In total, AAF a centralizat informatiile cu privire la 26 de fonduri straine distribuite in Romania de catre ING Investment Management, ERSTE Asset Management, Raiffeisen Asset Management si Pioneer Asset Management.

Spre deosebire de fondurile locale, care au reusit sa atraga in iulie 60,4 milioane de lei de la investitori, fondurile straine au avut retrageri de 9,7 milioane de lei.

Fondurile straine de actiuni au fost cele mai afectate de retragerile investitorilor potrivit AAF, acestia scotand 10,7 milioane de lei, din 15 fonduri. Spre comparatie, in aceeasi luna, investitorii au retras 2,2 milioane de lei din 15 fonduri locale de actiuni.

Pe de alta parte, in fondurile straine de obligatiuni (11 in total), investitorii au plasat luna trecuta 1,6 milioane de lei. In aceeasi perioada, cele sase fonduri locale de obligatiuni au strans de la clienti 38 milioane de lei.

Asociatia Administratorilor de Fonduri nu a oferit informatii cu privire la numarul de investitori din fondurile straine distribuite in Romania.

ING Investment Management, cel mai nou membru in AAF, distribuie in Romania fonduri straine cu active totale de 1,11 miliarde de lei, ING intrand de altfel direct pe locul trei in topul celor mai mari administratori din Romania.Potrivit AAF, in cazul ING, chiar daca fondurile sunt inregistrate in UE ele sunt distribuite exclusiv in Romania.

Pioneer Asset Management distribuia la finele lunii iulie fonduri straine cu active de 68,8 milioane de lei, in timp ce fondurile straine ale Erste aveau active de 21,8 milioane de lei, iar Raiffeisen distribuia in Romania fonduri straine cu active de 6,4 milioane de lei.

Lasati un comentariu