Miercuri, 15 ianuarie 2014

Primele emisiuni de obligatiuni ale anului incheiate cu relativ succes

Sursa: BT Securities

In prima saptamana a anului toata atentia s-a indreptat asupra celor doua emisiuni de obligatiuni guvernamentale ale Germaniei, respectiv Frantei, acestea constituind in ochii majoritatii investitorilor evenimentele ce aveau sa dea tonul evolutiei crizei datoriilor suverane in 2012. Ambele s-au incheiat cu succes, in contextul in care Standard & Poor’s a avertiat la inceputul lunii decembrie asupra retrogradarii rating-ului celor doua tari. Vorbim de o reusita in special in cazul Germaniei, care a strans 4.06 mld EUR printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitate la 10 ani realizata la un randament mediu de 1.93% – o ameliorare notabila fata de dezastruoasa licitatie din noiembrie cand s-a consemnat un randament mediu de 1.98% si in cadrul careia a fost necesara interventia bancii centrale pentru a asigura subscrierea titlurilor. Emisiunea din 4 ianuarie a fost suprasubscrisa de 1.3x.

Ceva mai multe emotii a dat emisiunea de joi a statului francez, care urmarea sa adune o suma si mai mare, 7.96 mld EUR, prin titluri cu scadenta intre 10 si 30 de ani. Circa 4.02 mld EUR s-au obtinut prin emisiunea de obligatiuni cu maturitate de 10 ani la un randament de 3.29%, superior celui din decembrie 2011 de 3.18%. Pe langa evolutia nefavorabila a randamentului, am vazut si un grad de subscriere mult sub cel de luna trecuta, adica 1.643x fata de 3.046x. Chiar daca emisiunea statului francez a beneficiat de cerere solida – ce a permis colectarea sumelor vizate – conditiile in care aceasta s-a desfasurat au fost net inferioare comparativ cu cele ale Germaniei, iar evolutia fata de decembrie anul trecut nu este deloc imbucuratoare.  Prin urmare, succesul celor doua emisiuni e inca departe de a indica o ameliorare semnificativa la nivelul increderii investitorilor, situatia ramanand delicata.

Nu e de mirare din moment ce bancile europene sunt vizate in mod special anul acesta, dupa ce Autoritatea Bancara Europeana a anuntat necesitatea unei recapita-lizari masive de 114.7 mld EUR pana la jumatatea lui 2012 in scopul satisfacerii noilor cerinte de capital de baza impuse in UE (la 9% din activele totale ponderate functie de risc). Iar situatia dificila cu care se confrunta acum UniCredit in tentativa de a strange sumele necesare prin emisiune de actiuni la discount-uri masive confirma dificultatile pe care le vor avea bancile europene in alinierea la reglementarile Basel III. Iar dupa experienta bancii italiene, multe vor fi nevoite sa apeleze la alte cai de a obtine fondurile necesare, cum ar fi vanzarea de divizii, de active in general.

Efectul de domino al acestor masuri este un risc serios daca tinem cont de faptul ca bancile europene asigura creditarea intr-o masura mai mare de 50% in toate marile regiuni ale lumii, exceptie facand Asia unde acopera putin sub 45% din piata. Tocmai din acest motiv s-a desfasurat in noiembrie anul trecut actiunea concertata a Rezervei Federale Americane, BCE si bancilor centrale ale Angliei, Japoniei, Elvetiei si Canadei avand ca scop inlesnirea la nivel global a creditarii in dolari americani. S-a actionat dupa ideea ca accesul mai larg la finantarea in dolari va diminua riscul ca (in special) bancile europene sa isi lichideze din operatiunile desfasurate in Statele Unite, fapt ce ar fi lovit puternic economia americana, impingand-o pe calea recesiunii.

Sursa: BT Securities

E drept ca, deocamdata, economia Statelor Unite se comporta destul de bine, iar datele de vineri privind cresterea numarului locurilor de munca in luna decembrie cu 200,000 (peste asteptarile ce vizau o cres-tere cu 150,000) si reducerea somajului la 8.5% par sa confirme o oarecare robustete a situatiei economice de aici. Insa, cat timp sistemul bancar european se afla sub presiunea recapitalizarii, iar productia industriala din tot mai multe regiuni continua sa se contracte (conform datelor de pe finalul anului trecut), economia globala ramane fragila si la fel si increderea investitorilor.

Problemele sistemului bancar, antrenate de amploarea pe care a luat-o criza datoriilor suverane in Europa, au afectat sever evolutia actiunilor bancilor europene, sectorul inregistrand deprecieri de 34% numai in 2011 (cum se poate observa in graficul funizat de Thomson Reuters). In acest context, suntem inclinati sa credem ca cea mai mare parte a asteptarilor negative in legatura cu aceste banci a fost deja incorporata in preturi si, prin urmare, sectorul este subevaluat la ora actuala pe pietele europene de capital. In orice caz, nu ne asteptam ca in 2012 bancile europene sa ramana la fel de sub-performante, ci mai degraba sa se dovedeasca printre cele mai profitabile investitii.

Din punct de vedere tehnic, situatia se arata destul de favorabila – pe termen scurt cel putin – si ne mentinem parerea expusa in ultimele numere cum ca, in pofida riscurilor inmultite cu care se confrunta economia mondiala in 2012, actiunile (europene in mod special) pot inregistra o evolutie favorabila in debutul anului (mai ales dupa seria negativa din a doua jumatate a anului trecut).

Comentariu de Dan Rusu, seful departamentului de analiza al societatii de brokeraj BT Securities

Lasati un comentariu