Joi, 13 februarie 2014

Primul fond romanesc de investitii in arta promite un randament anual de 15% in euro

Flori de primavara- Stefan Luchian, Sursa: Artmark

Certinvest, societatea de administrare a investitiilor controlata de Eugen Voicu, vrea sa lanseze in doua saptamani fondul “Certinvest Arta Romaneasca”, primul fond de investitii in arta de pe piata locala.

“Ne aflam intr-un moment de piata excelent. Este o piata la inceputul dezvoltarii, care credem ca va creste in anii urmatori. Tinta noastra este sa depasim un randament minim anual de 15% in euro. Investitia in arta nu se coreleaza cu pietele obisnuite si este o investitie pe termen lung”, a declarat Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

Fondul va fi denominat in euro si va investi in opere de arta romaneasca. Investitia minimia este de doua unitati de fond (5.000 de euro), iar durata de viata a fondului este de trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu inca un an.

”Am hotarat sa fie o perioada de viata relativ scurta pentru ca este oarecum un proiect pilot. Nou vrem sa dovedim ca investitia in arta face foarte mult sens si sa lansam ulterior un fond de investitii in arta romaneasca si mai mare pe care sa il listam la bursa de valori. Suntem hotarati sa facem un succes din acest produs”, a adaugat Voicu.

“Pe piata locala de arta sunt extrem de putini investitori. Dupa calculele noastre nu sunt mai mult de 200, deci fondul Certinvest ar fi investitorul cu numarul 201. Numarul celor care investesc peste 50.000 de euro este insa si mai mic. Putem spune ca sunt <o mana de investitori> cu investitii de peste 50.000 de euro”, a declarat Alexandru Ghildus, reprezentantul casei de licitatii Goldart.

Certinvest isi propune ca fondul sa stranga in primul an de activitate subscrieri de trei milioane de euro. Potrivit lui Voicu, o parte dintre investitori ar putea veni din randul clientilor de private-banking, care doresc sa isi diversifice portofoliile. In plus, alti clienti ai fondului ar putea veni din randul actualilor clienti Certinvest, care au portofolii administrate privat.

Potrivit lui Voicu, cei care investesc in fondul Certinvest pot lua acasa opere de arta, in limita a 75% din valoarea investitiei, in plus, acestia vor beneficia de un comision special la casele de licitatii.

Fondul Certinvest Arta Romaneasca va investi 65% din active in arata romaneasca de patrimoniu, 10% in opere din secolele XVIII si XIX, 15% in arta romaneasca de circulatie internationala si 10% in arta contemporana.

Potrivit datelor casei de licitatie Artmark, in 2009, randamentul investitiilor in arta a fost de 30,5%, in timp ce in 2010 randamentul a ajuns la 37%. Manuela Plapcianu, care detine 10% din Artmark, spune ca piata de arta din Romania a crescut anul trecut cu 124%. “Credem ca randamentul mediu anual in perioada urmatoare va fi de 30%. Criza a ajutat fondurile de investitii in arta ca urmare a esecului portofoliilor traditionale”, a spus Manuela Plapcianu.

Certinvest este cel mai mare administrator independent de investitii, cu active de 104,2 milioane lei la finalul lunii februarie.

ramona.asiminei@economictimes.ro

 

Lasati un comentariu