Vineri, 04 aprilie 2014

Problemele financiare din SUA tin preturile futures de la Sibex in teritoriu negativ

Sursa: Sibex

La Sibiu Stock Exchange, cotatiile celor mai lichide instrumente s-au depreciat miercuri, evolutie corelata cu directie burselor europene, care s-au depreciat pentru a  treia zi la rand, dar si cu semnalele date de piata futures americana, care scadea la randul ei anuntand tendinta de pe Wall-Street, pe fondul ingrijorarilor privind datoriile guvernamentale.

De la scadere facea insa exceptie pretul aurului, evolutie de asemenea similara cu cea de pe plan extern. In acest conditii, participantii au fost destul de prudenti, atitudine reflectata de numarul in scadere al contractelor, cifrat la 2900 cu o valoare de 30 milioane lei, totaluri valabile cu o ora si jumatate inaintea inchiderii.

O intensitate in crestere a speculatiilor, comparativ cu primele doua sedinte ale saptamanii, s-a inregistrat pe perechea euro/dolar, tranzactionata in lei, numarul contractelor incheiate pana la ora 17.30 fiind de peste 1000. Moneda unica s-a depreciat fata de dolar, cotatia de 1,44020 USD pentru un euro pe scadenta septembrie indicand o scadere de 0,48%. O scadere de 0,28% a monedei comune se observa si pe scadenta decembrie 2011.

Euro a scazut fata de dolar si pe pietele externe, moneda utilizata de 17 tari din Uniune coborand de la maximul ultimelor trei saptamani, pe fondul reaparitiei ingrijorarilor privind reusita politicienilor de a reduce criza datoriilor din regiune. De altfel, euro s-a depreciat fata de majoritatea valutelor de referinta dupa ministrul de finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble a declarat ca tara sa se opune oferirii unui “cec in alb” pentru fondul de salvare din zona euro pentru a achizitia de  obligatiuni.

Simbolul DEDJIA_RON s fost preferat pentru 1123 de contracte incheiate pana la ora 17.30 in contextul unor variatii pe scadere, semnalizate de futures-ul din SUA si confirmate de deschiderea din NYSE. Cotatia de la Sibex a indicelui si-a acutizat deprecierea pe scadenta septembrie dupa ora 16.00, pe fondul stirilor de peste ocean.

In SUA, evolutia din debutul sedintei de pe Wall-Street indica o piata cu directia „in jos” sugerand o a treia zi la rand de declin, in conditiile in care blocajul politic privind ridicarea plafonului de indatorare si scaderea numarului de comenzi de folosinta indelungata au indepartat investitorii. De altfel, planul republicanilor privind reducerea deficitului s-a lovit de rigiditatea opozitiei, reducand sansele unui compromis. Pe piata Sibex, la ora 17.30 indicele DJIA avea o variatie negativa de 161 puncte pe scadenta septembrie, in timp ce pe scadenta decembrie cotatia indicelui afisa un minus 141 puncte iar pe martie 2012  de  195  puncte.

Pe segmentul financiar s-a remarcat ca de obicei, contractul futures DESIF5, produs care este lider pe detasat segmentul derivatelor pe actiuni. La ora 17.30 se observau 530 de contracte DESIF5. Pe scadenta scurta (septembrie) DESIF5 pierdea 2,70% iar pe decembrie 2011 2,78%. O scadere de 3,14% se observa si pe scadenta martie 2012, pe volum mic, date valabile la ora 17.30. Actiunea SIF Oltenia s-a depreciat si pe piata suport.

Tot in zona derivatelor pe actiuni s-a observat cresterea numarului de contracte pe derivatele „Fondul Proprietatea”, acesta ajungand la peste 100. Pentru septembrie cotatia DEFPR scadea cu 2,34% iar pentru decembrie cu 0,97%.

Exceptia de la scaderi s-a inregistrat pe segmentul derivate pe marfuri, unde uncia de aur crestea cu 14,1 dolari pe scadenta august a contractului SIBGOLD cu marimea de o uncie si cu 16,4 dolari pe aceeasi scadenta dar pe contractul SIBGOLD_RON de 10 uncii. La New-York, aurul a atins un record istoric datorita cresterii cererii din partea investitorilor care doresc un plasament sigur pentru protectia celorlalte investitii, sub spectrul posibilitatii intrarii SUA in incapacitate de plata.

Tot pe piata derivatelor pe marfuri, pretul futures al petrolului de tip Light Sweet Crude s-a depreciat cu 1,83 dolari pe scadenta septembrie.                                                                   

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din  piata de la ora 17,15, dupa aceasta urmand sa apara modificari ale numarului total de contracte,  pozitiilor deschise si valorii respectiv ale cotatiilor DEDJIA, datorita programului de tranzactionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzactioneaza pana la ora 19.00.

Lasati un comentariu