Joi, 09 ianuarie 2014

Produsele futures externe, vedetele Sibex

Miercuri, investitorii de la Sibex au tranzactionat din nou cu precadere derivatele pe produse externe, remarcatele zilei fiind contractele pe Dow Jones, pe euro/dolar si aur. Un interes in crestere s-a observat si pe contractele pe petrol. Dintre produsele derivate pe actiuni de pe piata autohtona s-au remarcat derivatele pe titlurile SIF Oltenia si Fondul Proprietatea. Lichiditatea a fost una ceva mai redusa, pana la ora 17.30 inregistrandu-se aproape 3600 contracte cu o valoare de 34 milioane lei.

Investitorii au tranzactionat si pe piata spot, unde au fost rulate 132.000 de actiuni Sibex, la un pret de 1,50 lei/actiune, in stationare. Pe ATS-ul administrat de Sibex au fost tranzactionate 549 de titluri ale Prodplast Imobiliare, cotatia de 4,8 lei aflandu-se, de asemenea, in stationare.

Pe piata la termen, cel mai lichid produs a fost din nou derivatul pe Dow Jones, tranzactionat in lei, pana la ora 17.30 numarul contractelor incheiate pe acesta fiind de aproape 1600. Evolutia cotatiilor indicelui a fost una volatila, cu schimbari de directie, in functie de influentele externe. In prima faza, semnalele din piata futures americana si directia „rosie” a pietelor din Europa au adus scaderi si la Sibex. Apoi, dupa evolutia nehotarata din debutul sedintei de pe Wall-Street, cotatia pe scadenta septembrie a testat si cresterile. In SUA, cotatiile se depreciau usor la ora mentionata, dupa ce Moody”s a redus ratingul de credit al Portugaliei la categoria „junk” iar China a ridicat rata de dobanda, cauzand ingrijorare cu privire la perspectivele de crestere economica la nivel global. Micsorarea ratingului Portugaliei a readus ingrijorarile cu privire la soliditatea sistemului financiar European. La Sibex, cotatia DEDJIA_RON iunie scadea cu doar 7 puncte pe scadenta septembrie, investitorii fiind cu ochii pe evolutia de pe Wall-Street pentru a contura o directie clara. In schimb, pe decembrie se observa o directie inversa, cotatia urcand cu 21 puncte, pe un volum mic.

Pe segmentul valutar investitorii au incheiat circa 700 contracte pe perechea EUR/USD, tranzactionata in lei. Evolutia euro fata de rivalul american a fost una integral pe scadere, cotatia accentuandu-si deprecierea progresiv, de-a lungul zilei.  La ora 17.30, moneda unica inregistra un regres de aproape 1% pe scadenta septembrie. Pe plan extern moneda euro a scazut la minimul dintr-o saptamana, atat fata de dolar cat si de yen, la o zi dupa revizuirea in jos de catre Moody”s a ratingului de credit al Portugaliei, miscare care a creat speculatii ca cele mai indatorare tari din zona UE vor suferi, de asemenea, retrogradari.

De remarcat a fost cresterea volumului pe produsul DEOIL_LSC, la ora 17,30 inregistrandu-se aproape 300 de contrcate. Acest produs este lichidizat de un Market-Maker. Cotatia petrolului pentru scadenta august pierdea 0,43%.

In ceea ce priveste aurul, pretul futures al unciei a continuat sa se aprecieze pe scadenta scurta (august), castigand 16,7 dolari, conform datelor de la ora 17.30. Cu un spread de doar 0,70 USD dintre cotatiile de la vanzare si cumparare, investitorii au incheiat 252 de contracte SIBGOLD. Pe plan extern, se specula ca pretul metalului pretios ar putea sa se deprecieze la New York, in conditiile in care un dolarul mai puternic si rata de dobanda mai mare din China pot reduce cererea de aur, ca plasament alternativ.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni, lider a fost DESIF5 cu  circa 600 contracte incheiate pana la ora 17.30. Cotatiile estimate de investitori indicau scaderi de 0,84 si 0,61% pe termen scurt si mediu (scadentele septembrie si decembrie), respectiv o depreciere de 1,18% pe termenul martie 2012, pe un volum mic, conform datelor de la ora mentionata. Scaderile au venit in contextul deprecierilor indicilor reprezentativi din Europa, ca miscare de raspuns la reaparitia problemelor privind stabilitatea statelor cu grad mare de indatorare.

Pentru derivatele pe actiunile „Fondul Proprietatea” se inregistrau scaderi de 1,11 si 3,28% pentru scadentele septembrie si decembrie, numarul contractelor fiind de 139.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu