Duminica, 23 martie 2014

Programul nuclear al Iranului este dirijorul concertului in piete, dar atentie la restul orchestrei

Petrolul atinge 121 dolari/baril, maxim dupa aprilie 2011

Primavara anului 2011 aducea un trend marcat ascendent pentru petrol, o data cu revoltele impotriva regimurilor din Tunisia, Egipt si Libia. Conflictul din Libia a tinut pietele cu sufletul la gura pana la finalul lui aprilie, urmand apoi instalarea unei tendinte laterale care a tinut cotatiile preponderent peste 100 de dolari/baril.

Un nou motiv de tensiune geopolitica a facut cumparatorii sa lase deoparte nehotararea si sa actioneze, centrat in jurul Iranului de aceasta data. Pe termen scurt, acceptarea delegatiei agentiei IAEA poate fi o sansa pentru unele marcari de pozitii care sa conduca la corectii ale pretului. Restrictiile exporturilor catre Franta si Marea Britanie vor avea consecinte neglijabile, livrarile catre cele doua tari fiind deja practic insignifiante.

Miscari interesante pot fi presupuse in continuare in teatrul de operatiuni din Orientul Mijlociu, mai ales daca deschiderea Teheranului ar avea drept principala intentie castigarea timpului. Dar pietele de actiuni si dinamica dolarului povestesc o alta naratiune care se impleteste cu cea geopolitica: riscul este din nou acceptabil pentru investitori. Bancile centrale lanseaza valuri de lichidiate pe care speculatorii fac surfing cu succes.

Concertul este unul armonios, in afara zgomotului fluxurilor de stiri. Pentru ca apetitul general pentru risc sa continue, o solutie acceptabila pentru Grecia in intrunirea zonei Euro de luni este o conditie necesara, dar nu suficienta. Investitorii prudenti ar putea fi atenti la semne de condescendenta, si reactiona in consecinta.

Grafic OIL - H1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu