Sambata, 04 octombrie 2014

Proiect de instructiune pentru incetarea activitatii RASDAQ si mutarea emitentilor pe piata reglementata sau pe ATS

Societatea de avocatura Dutescu si Asociatii, condusa de Cristian Dutescu (foto),  a transmis astazi Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) un proiect de instructiune referitor la rezolvarea situatiei juridice a pietei RASDAQ. Acest proiect vizeaza incetarea activitatii pietei RASDAQ, sistem de tranzactionare care nu se incadreaza in prezent in dispozitiile Directivei MiFID a Parlamentului European, si mutarea emitentilor pe piata reglementata administrata de BVB sau in cadrul sistemului alternativ de tranzactionare, gestionat de acelasi operator.

Bursa de Valori Bucuresti ar urma sa intocmeasca lista emitentilor tranzactionati pe piata RASDAQ care indeplinesc conditiile de admitere la tranzactionare pe piata reglementata.

In cazul societatilor prezente pe aceasta lista, adunarile generale ale actionarilor ar trebui sa decida fie initierea procedurilor de admitere la tranzactionare pe piata reglementata, fie retragerea de la tranzactionare prin oferta publica si exercitarea  dreptului de squeeze out, ori prin plata de catre emitent a unui pret corect actionarilor care nu sunt de acord cu delistarea, in temeiul Regulamentului CNVM nr. 1/2006.

Admiterea la tranzactionare pe piata reglementata a societatilor tranzactionate pe piata RASDAQ  aflate pe lista intocmita de BVB ar urma sa se faca cu scutirea de obligatia de a intocmi un prospect sau de a indeplini alta formalitate, aceste societati fiind tinute sa indeplineasca cerintele necesare tranzactionarii pe piata reglementata  in termen de 180 de zile de la data adunarii generale

“In acest fel, ar urma sa se asigure transparenta si protectie actionarilor societatilor de pe actuala piata Rasdaq care vor fi tranzactionate pe piata reglementata, ori in cazul in care adunarea generala se va pronunta impotriva tranzactionarii pe piata reglementata se va asigura un pret corect de retragere din societate, evitându-se „captivitatea” intr-o societate nelichida”, se mentioneaza in informarea transmisa de casa de avocatura.

Nerespectarea de catre emitenti a obligatiei de a convoca adunarea generala, dar si de a plati, daca este cazul, pretul de retragere actionarilor care nu sunt de acord cu delistarea, ar urma sa se sanctioneze contraventional si sa declanseze dreptul oricarui actionar minoritar de a solicita actionarului care detine controlul asupra emitentului plata unui pret corect de retragere.

Vezi aici proiectul de instructiune intocmit de societatea de avocatura Dutescu si Asociatii

Lasati un comentariu