Vineri, 04 aprilie 2014

Proiectii ale unei dislocari majore

Anuntul Rezervei Federale din 10 august marcheaza o dislocare majora a politicii monetare americane – in conditiile in care in urma cu doar cateva luni consensul se concentra pe varianta majorarii dobanzii cheie din SUA pe parcursul acestui an

  • In aceasta dimineata, premierul nipon Naoto Kan si guvernatorul Bancii Japoniei, Masaaki Shirakawa, au avut o convorbire telefonica
  • Conform declaratiilor unui purtator de cuvant al Bancii Japoniei citat de Wall Street Journal, cei doi oficiali „au discutat despre evolutiile forex recente si de asemenea despre conditiile economice locale si globale

Schimbarea de atitudine a Rezervei Federale, semnalizata oficial cu ocazia celui mai recent anunt de politica monetara din 10 august, m-a determinat sa urmaresc patru ipoteze privind evolutia unor piete financiare internationale majore:

1. Bursele de actiuni din Statele Unite si Japonia vor inregistra o performanta mai modesta decat alte piete globale, in particular cele emergente asiatice.

2. Dolarul american devine vulnerabil in fata yenului japonez.

3. Cotatiile bondurilor guvernamentale americane, in particular ale celor cu scadente pe termen mediu si lung, pot inregistra aprecieri suplimentare.

4. La randul lor, cotatiile aurului pot inregistra aprecieri suplimentare, existand o buna sansa ca acestea sa afiseze un nou maxim record.

Cu datele observabile la acest moment, mentin pariurile atasate celor patru ipoteze, pentru care urmatoarea runda de date fundamentale globale, in special americane, devine critica.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu