Vineri, 04 aprilie 2014

Proiectii global macro ale crizei zonei euro

La inceputul acestei luni, pornind de la fisurile si vulnerabilitatile acordului pan-european din 27 octombrie, am decis sa testez trei directii: 1) o extindere a crizei zonei euro dinspre periferiile blocului catre state semi-periferice si chiar centrale, 2) postura incomoda a Ungariei atat vizavi de perspectiva extinderii crizei zonei euro dar si in raport cu politici interne neconventionale si absenta unui acord preventiv cu Fondul Monetar International, 3) riscuri sistemice globale derivand dintr-o prelungire a crizei zonei euro (vedeti „Criza zonei euro: multe intrebari, putine raspunsuri”; site-ul Tradeville, 1 noiembrie, si „Invitatie la accidente politice”; site-ul Tradeville, 2 noiembrie).

Mai exact, ipotezele de piata se refereau la 1) majorarea ecartului dintre dobanzile bondurilor guvernamentale italiene si franceze cu scadenta la 10 ani si dobanzile bondurilor guvernamentale germane cu aceeasi scadenta, 2) un declin al forintului unguresc in fata dolarului american, 3) un declin al dolarului australian in fata dolarului american.

La doua saptamani de la initierea ipotezelor, ecartul dintre dobanzile suverane italiene si germane la scadenta de 10 ani este acum de 513 puncte procentuale de baza (fata de 403 puncte procentuale de baza la inceputul lunii). Ecartul dintre dobanzile suverane franceze si germane la aceeasi scadenta este acum de 173 puncte procentuale de baza (si vedem in aceasta dimineata un nou maxim record pentru acest ecart, fata de 105 puncte procentuale de baza la inceputul lunii, si un nivel mediu de numai 30 – 40 puncte procentuale de baza pe parcursul anului trecut). In aceeasi perioada, forintul unguresc si dolarul australian au pierdut peste 3% in fata dolarului american.

Nu percep deocamdata modificari substantiale ale premiselor care au condus la initierea celor trei ipoteze. Voi continua sa testez directiile mentionate, si voi face in zilele urmatoare o actualizare a conditiilor macro care definesc contextul curent.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu