Marti, 19 august 2014

Promotie la BET-FI: discount de pana la 63%

Dupa finalizarea celui de-al doilea trimestru al acestui an putem concluziona ca la baza celor mai multe evenimente, stiri ori discutii economice, expresiile care au generat polemici si reactii au fost strans legate de datoriile suverane si posibila intrare in default a unor tari din Europa. Acordul mai marilor europeni pentru salvarea raspandirii problemelor economice din Grecia a impulsionat pietele de capital care din aceste momente ar putea lasa incertitudinea si pesimismul sa ramana o eticheta a trimestrului al doilea.

Preturile reduse la care se tranzactioneaza acum actiunile de la Bursa din Bucuresti isi gasesc motivatii in starea generala incerta din ultimele luni alaturi de participatia corectiei tehnice venite in urma trecerii in perioada ex-dividend. “Beneficiind” de o atitudine emotionala in luarea deciziilor, investitorii si-au redus expunerea pe actiuni, presiunea pusa la vanzare aducand actiunile la cote puternic subevaluate. Desi preturile erau din ce in mai atractive pentru achizitii, o reducere a expunerii nu poate fi deloc condamnabila in conditiile in care conditiile macroeconomice sugerau necesitatea unei protectii vis-à-vis de riscurile la care erau supuse pietele de capital.

Tragand linie, companiile din indicele BET-FI au ajuns sa se tranzactioneze la discounturi de pana la 63% fata de activul net, reduceri care in mod normal atrag privirile oricarui investitor si care pe pietele de capital dezvolatate reprezinta o oportunitate extrem de rara.

Sursa: Prime Transaction

Consider ca ne indreptam sau cel putin ar trebui sa ne indreptam spre finalul unei tendinte nesigure iar riscurile par a fi din in ce in mai reduse iar oportunitatea acestor reduceri pe care le regasim pe Bursa autohtona in aceste momente poate fi doar o “promotie de vara”. Mutarea presiunii din zona vanzatorilor catre cea a cumparatorilor va starni un nou ciclu de cresteri, aceasta reactie avand tot mai multe motive spre a se produce (ratingul acordat de Fitch, acordul european privind rostogolirea controlata a datoriilor Greciei, etc.).

Avand motive pentru o schimbare a comportamentului economic iar numarul surselor care genereaza optimism pietelor financiare fiind in crestere, ne putem astepta la o atitudine dinamica spre finalul acestui an. Promotia din aceasta vara ar putea fi acel factor catalizator pentru atragerea interesului din partea acelora care cauta oportunitati de plasare a capitalului si vad in piata de capital din Romania o alternativa viabila.

Comentariu de Simion Tihon, broker in cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction

2 Comentarii

  1. florin spune:

    asa si? dar discount de 80% ce are?

  2. Cornel spune:

    hai 100% ca e mai frumos

    un bet-fi de 17500 e foarte fezabil la ora asta…eu acolo mi-as incerca norocul, cumparand putin.

Lasati un comentariu