Joi, 09 ianuarie 2014

Raiffeisen aduce la BVB primele certificate structurate pe un emitent local: Fondul Proprietatea

Austriecii de la Raiffeisen Centrobank au adus la Bursa de la Bucuresti primele produse structurate avand ca activ suport actiunile unui emitent local.

Noile certificate oferite spre tranzactionare – turbo short si turbo long – au ca activ suport actiunile emise de Fondul Proprietatea si vor intra la tranzactionare incepand de maine.

In prezent, la Bursa locala se tranzactioneaza produse structurate avand ca suport active precum aurul, petrolul sau indicele german DAX.

Principalul avantaj al certificatelor turbo este ca investitorii pot beneficia, prin intermediul lor, atat de cresterile, cat si de scaderile pietei. Totusi, si riscul pe care un investitor si-l asuma este mai mare.

Reprezentantii Raiffeisen au anuntat anterior ca intentioneaza sa listeze produse structurate avand ca activ suport titlurile Fondul Proprietatea si pe bursele din Frankfurt, Viena si Stuttgart.

“Prin listarea la BVB a primelor produse structurate pe actiunile Fondului Proprietatea consideram ca sunt recunoscute atat potentialul de dezvoltare a Pietei Produselor Structurate, cat si faptul ca activul suport beneficiaza la BVB de lichiditatea necesara emiterii unor astfel de instrumente. Ne dorim ca investitorii sa considere aceste instrumente ca o oportunitate de obtinere a unor randamente superioare”, a declarat Valentin Ionescu, director general BVB.

Produsele de investitii structurate au devenit tot mai populare in Europa, pentru ca permit investitorilor diversi­ficarea portofoliului si obtinerea unor castiguri mari, daca intuiesc directia co­recta a activelor suport de la baza lor.

Pretul de exercitare in cazul certi­ficatelor Turbo Long pe Fondul Proprietatea este de 0,5 lei, iar in certi­ficatelor Turbo Short este de 0,77 lei.

La certificatele turbo este prevazuta si o asa-numita „bariera”, care daca este atin­sa actioneaza ca un ordin stop-loss, pentru a limita pierderile. Cand bariera este atinsa, certificatul se desfiinteaza, se inchid pozitiile si astfel poti sa pierzi maxim suma investita.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu