Vineri, 28 februarie 2014

Raiffeisen Austria: Preturile actiunilor vor creste pana la sfarsitul anului pe toate pietele

Raportarile pentru ultimul trimestru al lui 2011 a fost bun pentru Austria. Aproape o treime dintre companii au depasit previziunile analistilor Raiffeisen Centrobank precum si asteptarile generale. Surprize pozitive au fost OMV, Erste Group, Raiffeisenbank International, RHI, Andritz, Mayr-Melnhof si S-IMMO. Stefan Maxian, analist-sef al Raiffeisen Centrobank (RCB) explica:

„Credem ca este un semn deosebit de bun pentru piata de capital austriaca faptul ca aceste companii inalt-capitalizate au reusit sa depaseasca asteptarile pietei – spre deosebire de ce s-a intamplat in trimestrele anterioare”.

In ECE, raportarile au fost usor mai slabe. Desi asteptarile legate de vanzari au fost indeplinite, profitabilitatea a ramas in urma previziunilor in principal din cauza unor monede mai slabe in ECE si a cresterii costurilor de productie. In Polonia, cea mai mare piata, cele mai mari dezamagiri au venit dinspre companiile din constructii si imobiliare.

Previziunile Raiffeisen Centrobank pentru 2012 includ o ajustare a cresterii castigurilor la 14%. Evaluarile nu au crescut semnificativ in ciuda performantei puternice avute de la inceputul anului: Bursa de la Viena a crescut cu circa 10%. De asemenea, cu un raport pret/castig de 10,1 pentru 2012, evaluarea ramane in urma mediei pe termen lung. RCB atribuie pietei de capital austriece recomandarea de „cumparare”, tinta Bursei de la Viena fiind de 2.350 puncte in iunie si 2.450 puncte la sfarsitul anului. Cel mai probabil, companiile listate pe Bursa de la Viena vor raporta rezultate financiare bune in primul trimestru al lui 2012.

„Masurile de asigurare a lichiditatii luate de catre Banca Centrala Europeana si starea de spirit mai buna au condus, cel mai probabil, la rezultate satisfacatoare. Este de asteptat ca mai ales OMV, Erste Group si Verbund sa aiba rezultate bune”, spune Maxian.

Companii austriece: Immofinanz, AMAG, OMV, Erste Group, Flughafen Wien, Mayr-Melnhof

In domeniul imobiliarelor, analistii Raiffeisen Centrobank prefera Immofinanz, pentru ca aceasta companie are o pozitie care ii permita sa genereze dividende intr-un mod sustenabil din castigurile operationale, fara a vinde proprietati imobiliare. In plus, exista si un potential de optimizare.

In segmentul industrial, atentia se indreapta asupra AMAG si Mayr-Melnhof. AMAG prospera de pe urma cresterii cererii pentru produsele din aluminiu. Chiar daca 2012 este considerat un an de tranzitie din cauza atingerii limitei capacitatii de productie, este de asteptat ca grupul sa isi reia tendinta de crestere datorita volumelor mai mari de vanzari si a pretului mai mare al aluminiului in 2013. In cazul Mayr-Melnhof, conditiile de piata s-au imbunatatit considerabil, nu in ultimul rand datorita efectelor pozitive asupra cererii avute de revenirea la valori normale a stocurilor de carton.

Valoarea actiunilor OMV este alimentata de nivelul ridicat al pretului petrolului (petrolul Brent este cotat la 125 de dolari barilul), reinceperea productiei in Libia (principalul factor de crestere a productiei in 2012) si de marjele de rafinare mai bune in Romania. Un rol important il joaca si zvonurile legate de cresterea participatiei IPIC in OMV la peste 25%.

Sectorul bancar ar trebui sa aiba rezultate bune dupa primul trimestru. Bancile au beneficiat de lichiditatea furnizata de Banca Centrala Europeana, acesta fiind si motivul pentru care Departamentul  de Cercetare al RCB se asteapta la stabilitatea cifrelor aferente venitului net din dobanzi. In plus, rezultatele vor fi sustinute de efecte singulare, cum ar fi rascumpararea obligatiunilor-hibride sub valoarea lor nominala.

Analistii RCB au trecut recent actiunile Flughafen Wien la „cumparare” datorita valorilor bune de trafic avute la inceputul anului (numarul pasagerilor a crescut cu 9,6% fata de anul trecut in perioada ianuarie-februarie) si a perspectivelor bune pentru intreg grupul.

Preferatele din ECE: Bogdanka, Cyfrowy Polsat, MTS

Principalele alegeri ale Raiffeisen Centrobank din regiune sunt Bogdanka, Cyfrowy Polsat si MTS.

Bogdanka este producatorul de carbune cel mai eficient si cu cea mai atractiva evaluare din Polonia, cu o productie anuala de aproximativ 6 milioane de tone si care va creste pana in 2014 la 11,5 milioane tone. Compania beneficiaza pe de-o parte de faptul ca in Polonia electricitatea este generata aproape exclusiv din carbune, iar pe de alta parte, de indiciile atingerii limitei importurilor de carbune.

In sectorul media polonez, pariul nostru este Cyfrowy Polsat. Profitabilitatea acestei companii de pay-TV in cea de-a doua jumatate a lui 2011 a fost o surpriza placuta. In plus, revenirea zlotului polonez ar insemna marje operationale mai mari decat cele estimate. Cyfrowy Polsat se extinde in noi zone de crestere si tocmai de aceea a solicitat recent o licenta pentru televiziunea pe dispozitivele mobile.

Conditiile de piata in primul trimestru al lui 2012 au fost favorabile pentru compania ruseasca de telecomunicatii MTS. Cresterea salariilor reale si a veniturilor ar fi trebuit sa exercite o influenta pozitiva asupra profiturilor in telecomunicatii. Dincolo de conditiile macroeconomice atractive, un rol important il joaca si diminuarea competitiei in zona comunicatiilor mobile. Ultimele rezultate trimestriale au oferit o dovada clara a faptului ca noua strategie de pastrare a clientilor da rezultate.

Comentariu realizat de Raiffeisen Centrobank

Lasati un comentariu