Luni, 20 ianuarie 2014

Raiffeisen: Credem ca Erste va incerca sa rascumpere participatiile SIF-urilor de la BCR, chiar daca astfel i-ar fi influentata solvabilitatea

Analistii firmei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI) si-au mentinut recomandarea de “cumparare” pe SIF si considera ca urmatorul raliu ar putea fi determinat de deznodamantul privind detinerile in cadrul BCR.

Cel mai mare potential de crestere il au actiunile SIF Muntenia (SIF4), analistii avand un pret tinta de 2,1 lei pe unitate. La polul opus se afla SIF Moldova, pretul tinta pentru aceasta fiind de 1,77 lei/unitate.

“Istoria arata ca SIF-urile au nevoie de o poveste pe baza careia sa se creeze un trend ascendent. Spre exemplu sperantele privind ridicarea pragului de detinere sau la inceputul anului cele privind o rata mai ridicata de distribuire a dividendelor (cuplate cu asteptarile privind iesirea din recesiune a Romaniei)”, a precizat in raport, Alexandru Combei, analist in cadrul RCI.

Acesta a mai precizat ca urmatorul raliu al actiunilor SIF-urilor ar putea fi determinat de deznodamantul privind detinerile de 6% ale SIF-urilor in BCR.

“Este posibil ca o solutie privind BCR sa se contureze pana la sfarsitul anului. Avand in vedere opozitia declarata a Erste Group fata de listare, credem ca banca austriaca va incerca sa rascumpere participatiile SIF-urilor, chiar daca astfel i-ar fi influentata solvabilitatea. Scenariul nostru este ca SIF-urile vor actiona concertat si isi vor juca cartea cu clauza de supramajoritate. Vedem sanse mici ca unul dintre SIF-uri sa “tradeze” vanzand de unul singur”, a mai spus analistul Raiffeisen.

Acesta considera ca orice discutie intre Erste Group si SIF-uri ar avea ca punct de plecare multiplii de tranzactionare ai bancilor similare.

“Pentru 2011-2012, estimarile noastre sugereaza ca BCR are o rentabilitate a capitalului propriu (ROE) redusa, sub costul capitalurilor proprii, ceea ce indica faptul ca BCR ar trebui sa se tranzactioneze la un multiplu P/BV 2011 de 0.9. La valoarea sugerata de aceasta metoda adaugam o prima de 20% pentru a tine cont de atuurile SIF-urilor in negocierea cu Erste Group”, a explicat analistul citat.

Listarea celei mai mari banci locale ar fi trebuit sa aiba loc in 2009, asa cum a fost stabilit initial in contractul de privatizare din 2006, insa SIF-urile au convenit cu austriecii sa amane listarea cu doi ani, din cauza crizei.

Lasati un comentariu