Duminica, 12 ianuarie 2014

Randament de 41% pentru cumparatorii de aur la Bursa din Sibiu

La Bursa din Sibiu, cea mai spectaculoasa evolutie de pret de pe segmentul derivatelor s-a inregistrat pe piata aurului. In cadrul acesteia, contractul futures SIBGOLD_RON cu scadenta octombrie 2010 a crescut puternic raportat la pretul de cotare, corelandu-se cu piata internationala unde uncia a tins un nou maxim istoric. Conform aprecierii maxime de 20,6 USD, investitorii futures cu pozitii de cumparare de pe piata aurului au putut obtine un randament de pana la 41%.

Pretul unei uncii a atins 1294,6 dolari, adica 132,2634 lei/gram, nivel  peste cotatia oficiala a BNR. Contractul futures pe aur beneficiaza la Sibex si de prezenta unui market-maker. Crestea cotatiei aurului pe pietele internationale a venit pe fondul anuntului FED, conform caruia Rezerva Federala americana a anuntat ca este pregatita pentru noi infuzii de capital in economie.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni nivelul de lichiditate al DESIF5 Oltenia a continuat sa fie unul mediu, in conditiile in care amplitudinea variatiilor nu a fost una ridicata. DESIF5 au deschis ziua cu cresteri atat pe scadenta septembrie 2010 cat si pentru martie 2011, dar acestea nu s-au impus, corectiile aparand la mai putin de o ora de la debutul sedintei. Pe scadenta decembrie, cea mai lichida cu peste 95% din transferurile DESIF5, minimul de 1,4590 lei/actiune a fost atins in jurul orei 11.00, moment dupa care pretul a reinceput sa recupereze fara a parasi insa teritoriul negativ. Pe un scenariu similar a evoluat si pretul DESIF5 martie 2011. Pentru cele doua scadente, la ora 17:15 se observau variatii negative de 0,78 si 0,24 %. Numarul total al contractelor DESIF5 se situa la 2.200.

Pe segmentul indicilor, derivatul Dow Jones a avut o evolutie caracterizata mai degraba de echilibru  raportat la evolutiei cotatiilor. DEDJIA_RON decembrie a deschis pe plus la un nivel de 10.717 puncte, apoi a coborat intrand pe minus in jurul pranzului. Cotatia revenit apoi pe plus, fara variatii spectaculoase situatie asemanatoare cu cea inregistrata la NYSE unde indicele a inchis ziua de tranzactionare precedenta cu o apreciere de 0.07 procente. Dupa deschiderea verde a bursei americane cotatiile DEDJIA_RON se apreciau pe toate scadentele, numarul total al contractelor fiind de circa 750.

Per total, pe piata la termen, cu o ora si jumatate inaintea inchiderii, se puteau observa peste 3000 contracte cu o valoare de aproape 12 milioane lei.

Sedinta a fost una interesanta si pe segmentul spot unde s-au inregistrat tranzactii cu drepturile de preferinta ale Bursei din Sibiu respectiv cu actiunile societatii. Tranzactiile cu drepturile de preferinta s-au realizat la un pret de 0,2 lei/drept, in stationare, Acest nivel de echilibru se mentine deja pentru a cincea sedinta la rand. In ceea ce priveste cotatia actiunii Sibex, s-a observat tendinta pozitiva a acesteia, aprecierea fiind de 4 bani pe un volum bun, de 150.000 de titluri tranzactionate. Actiunea SBX a inchis la 1,44 lei/actiune.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Foto: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Lasati un comentariu