Vineri, 11 aprilie 2014

Randamente semnificative pentru cumparatorii DESIF5

Sursa: Sibex

La mijlocul saptamanii, cotatiile futures ale derivatelor financiare, respectiv ale celor pe indici si aur au inregistrat aprecieri pe piata Sibex, in contextul in care, la nivel international a dominat o stare de optimism, indicii burselor europene apreciindu-se dupa ce si pietele asiatice au inchis, la randul lor, pe plus sedinta de miercuri.

Totodata, leul a revenit in avantaj fata de euro, dupa ce debutul saptamanii a fost favorabil monedei unice. In acest context, lichiditatea a fost una in crestere fata de sedinta anterioara, numarul contractelor incheiate pana la ora 17,30 fiind de aproape 4000 cu o valoare de 10,5 milioane de lei.

Pe piata derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia directia pozitiva s-a manifestat inca de la debutul zilei, cotatiile crescand apoi progresiv, pana spre maximele atinse in jurul orei 17.00.  Astfel, speculatorii cu pozitii pe cumparare au inregistrat castiguri importante. Activitatea de pe acest segment a fost una buna, numarul de contracte incheiate pana la ora 17-30 fiind de circa 3400.  Cotatia DESIF5 iunie crestea, la ora mentionata  cu 3,17 %, fata de ziua precedenta,  nivel corespunzator unui randament la cumparare de pana la 27,4%. Si pe scadentele septembrie si decembrie se observau cresteri semnificative de pret de 3,03 si 2,79%. Pe piata suport actiunea SIF5 a inregistrat un a apreciere de 3,05%.

Pe segmentul derivatelor pe indici, cotatiile futures ale Dow Jones de la Sibex au avut o evolutie pe plus pe parcursul intregii sedinte. Participantii au fost influentati de faptul ca indicii burselor europene au crescut, ca de altfel si de faptul ca, in SUA, cotatia futures a indicelui DJIA inregistra de asemenea o tendinta importanta de ascensiune, pe fondul asteptarii publicarii unor noi date din economie. Acestea au aratat ca angajarile din sectorul privat din SUA au crescut in martie cu 201 000 persoane, in timp ce datele pe luna februarie au fost revizuite la o crestere de 208 000.  Optimismul a fost confirmat si de deschiderea pe plus a NYSE. Pe piata de la Sibiu la ora 17:30 indicele DJIA crestea cu 83 puncte pe scadenta iunie, in timp ce pe scadenta septembrie se aprecia cu 96 puncte. La aceeasi ora indicele american inregistra o apreciere de 90 puncte si pe scadenta decembrie.

In sectorul derivatelor pe aur cotatia unciei crestea cu de 7.1 dolari pe scadenta aprilie  si cu 14.3 dolari pe scadenta iunie, in conditiile in care  cotatia aurului a crescut pentru prima data in ultimele cinci  zile la New York ca urmare a faptului ca cererea de metal pretios este alimentata de temerile investitorilor acumulate pe fondul conflictului libian dar si pe fondul problemei datoriilor din Europa. Pe piata derivatului pe petrol participantii au cotat barilul la 104,5  USD, in scadere cu 0,19%.

In aria derivatelor valutare, dupa marcarile de profit din primele doua sedinte ale saptamanii, leul a revenit pe apreciere miercuri atat pe piata interbancara, cat si pe bursa de derivate de la Sibiu. Presiunea pe vanzare a dus cotatia contractului futures EUR/RON pe o panta descendenta, la ora 17:30 fiind inregistrat un consens al pietei la valoarea de 4,1149 lei/euro pe scadenta iunie. Aceasta cotatie reprezinta o scadere cu 0.31% fata de sedinta anterioara.

Pe segmentul spot au fost tranzactionate 10.000 de actiuni SBX la un pret de 1,54 lei/actiune, in scadere cu un ban.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu