Joi, 02 ianuarie 2014

Randamentul bond-urilor italiene atinge pragul de 7%

Investitorii au continuat sa isi lichideze portofoliile de bond-uri italiene, astfel ca yield-ul titlurilor cu scadenta la 10 ani a atins pragul de 7%. Acest nivel este considerat nesustenabil de majoritatea analistilor (fiind si nivelul unde tari precum Irlanda si Portugalia au cerut ajutor international), peste care refinantarea imprumuturilor ce vor ajunge la scadenta va provoca o dinamica accelerata a cresterii datoriei publice. La randul ei, datoria mai mare se traduce printr-o oferta crescuta de obligatiuni prezenta pe piata, in conditiile in care cererea este in scadere din partea investitorilor, provocata de  temerea ca imprumuturile nu vor fi rambursate (teama amplificata de precedentul creat de Grecia; careia i-a fost taiata  jumatate din valoarea ce trebuia rambursata). Efectul ar putea fi acela al unei accentuari suplimentare a dinamicii pozitive a randamentelor in lipsa unor cumparari ale BCE.

Vulnerabilitatea titlurilor italiene si a euro a fost data de mesajele conflictuale sosite de pe scena politica, in care se anunta ca Berlusconi a pierdut sprijinul unor sustinatori, ca mai apoi sa castige votul de incredere, insa pierzandu-si majoritatea. Premierul a anuntat in cele din urma ca va demisiona dupa aprobarea bugetului de austeritate pentru 2012.

Sursa: XTB

Postul de prim-ministru al Greciei ar putea fi ocupat de Vassilis Skouris

Actualul presedinte al Curtii Europene de Justitie, Vassilis Skouris, a fost ofertat cu postul de premier in cadrul noii coalitii guvernamentale din Grecia. Numele sau a aparut dupa ce fostul vicepresedinte al BCE, Lucas Papademos, considerat favorit, a cerut o schimbare a intregului staff economic, fapt ce a intrat in contradictie cu directiile actuale ale guvernului.

Comentariu de Adrian Mihalcea, asistent analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu