Marti, 19 august 2014

Raport lunar mai 2012: performante in pietele valutare si perspective tehnice

Euro, rezistent la turbulentele spaniole (corrida a devenit o relicva istorica si in arenele spaniole, si s-a amanat in pietele valutare) a fost doborat in debutul lunii mai de riscurile cumulate ale incetinirii economiei blocului, bulversarii rapoartelor franco-germane dupa alegerile din Franta, si deloc neimportantele alegeri din Grecia. Scenariul iesirii Greciei din zona Euro, un element semi-fantasmagoric in trecut, a capatat o noua consistenta. Forta politica oferita unor grupari care se opun austeritatii se izbeste de fermitatea germana; decat sa ofere noi linii de finantare, de data aceasta fara promisiuni de taiere a cheltuielilor care sa asigure returnarea banilor, Germania prefera sa sugereze ca usa iesirii din uniunea monetara este deschisa, daca aceasta e calea aleasa de Atena. Peripetiile Greciei se suprapun peste agitatia din sectorul bancar spaniol, conducand la plonjarea valorii Euro fata de dolar si nu numai. In fapt, putine monede raman mai slabe decat Euro, si leul ocupa un loc pe acest podium. SUA ofera semne divergente: economia nu reuseste sa creeze consistent peste 200 de mii de locuri de munca, sectorul imobiliar ramane..aproape de pamant, dar increderea consumatorilor atinge un maxim multianual si sectorul industrial performeaza rezonabil. Inflatia nu pare ingrijoratoare, insa Fed nu are deocamdata argumente pentru o noua runda de tiparire de dolari, ceea ce pare sa lase pietele de actiuni vulnerabile sub asaltul stresului european.

Performante in aprilie in pietele valutare

Yenul ocupa podiumul, cu un castig de aproape 5% fata de Euro in aprilie. Transpunerea riscurilor legate de Europa inspre Spania a fost sursa unor cautari febrile care au avut ca efect intarirea monedei cea mai atractive, in termeni relativi, in perioade agitate: yenul japonez. Amenintarile Bancii Centrale privind interventia in piata sau injectiile de lichiditate nu au intrerupt miscarea de apreciere a yenului, vizibila si in fata dolarului neozeelandez si a celui australian. Leul a cazut cu 1,3%, pe seama instabilitatii politice in fata Euro, si numai peso-ul mexican a fost mai slab decat leul fata de dolarul american (intre monedele cu lichiditate oferita prin XTB). Peso-ul a pierdut 1,93% in fata dolarului american, pe seama asteptarilor privind coborarea dobanzii de referinta de catre Banca Centrala si a sentimentului general negativ privind riscul care afecteaza monedele cu dobanzi ridicate – in Mexic reperul este 4,5%.

Sursa: XTB

Perspective tehnice

EURUSD

Iesirea din triunghiul asimetric in sens descendent este un argument tehnic pentru definirea unui traseu de scadere a Euro. Jumatatea amplitudinii acestei formatiuni defineste un prim suport la 1.2760, insa inaintea acestuia nu poate fi ignorata o linie de trend care ar putea fi dificil de trecut pe termen scurt, la 1.2760. Strapungerea acestor doua niveluri ar insemna o presiune de vanzare in fata careia chiar si reperul de la 1.2623 s-ar simti vulnerabil, chiar inainte de intreaga tinta a triunghiului la 1.2515. O revenire inspre 1.3000 ar avea nevoie de o recalibrare a echilibrelor fundamentale; rezistenta suplimentara e situata la vechea limita a triunghiului, in zona 1.3170.

Petrol

Scaderile rapide ale cotatiei barilului de titei – intr-o piata bulversata de excesul de oferta, dispozitia OPEC de a pompa mai mult si incetinirea europeana, adaugata peste reticenta Fed de a reporni tiparnita – nu au fost (inca) stopate nici dupa semnalul dat de morning star, care ar fi trebui teoretic sa anunte o redimensionare a raportului de forte. Ezitarea in zona retragerii de 61.8%, la 110.28 ar putea deveni doar o pauza inaintea unor noi alunecari. Cu toate acestea, linia de trend ascendent in zona 108.40 ar putea pune dificultati vanzatorilor, in ciuda calmarii temporare a maniei blocarii exporturilor din Iran. Strapungerea trendului aduce in discutie suportul de la 107.63, si chiar pe un orizont mai larg, un scenariu de tip double top cu potential negativ masiv. In logica unei redresari a cotatiilor, 116.35 devine rezistenta de urmarit.

Indicele DE.30

Retragerea pana la baza canalului de trend ascendent pe termen mai lung. Momentul adevarului survine in curand, inchiderea saptamanala sub 6360 insemnand mai degraba o alunecare posibila accentuata, inspre 6224 de puncte (61,8% din segmentul de apreciere debutat in decembrie) si eventual chiar nivelul rotund de 6000. Pentru o perioada pare insa mai probabila o evolutie laterala intre 6376 si 6596, care sa fie o perioada de pace agreabila pentru ambele tabere, si pare disputabil scenariul de inchidere peste 6603 puncte care sa readuca optimismul in piata, cu o rezistenta plasata la 6831 de puncte.

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu