Miercuri, 25 decembrie 2013

Raport UniCredit: Economia Romaniei merge inainte cu pasi mici, leul nu se va deprecia peste pragul de 4,4, iar riscul de contagiune de la problemele din Grecia este limitat

Sursa: UniCredit

Analistii UniCredit Tiriac Bank au emis raportul trimestrial privind evolutia economiei Romaniei. Vezi mai jos care sunt principalele estimari ale UniCredit:

Economia Romaniei isi revine lent, din cauza ca cererea interna si cea externa nu cresc concomitent. PIB ar putea creste cu 1,2% in 2012 si 2,3% in 2013, in termeni reali. Cresterea economica este dependenta de situatia din zona euro.

– Ajustarea dezechilibrelor economice va incetini. Deficitul contului curent ar putea ramane peste 4% din PIB, in timp ce deficitul bugetar s-ar putea reduce la 3% din PIB. Datoria publica limitata la 40% din PIB.

– Investitiile straine sunt reduse si trebuie compensate cu o absorbtie mai buna a fondurilor europene.

– Relaxarea politcii monetare a fost benefica pentru costul imprumuturilor in lei ale Ministerului Finantelor Publice. BNR ar putea duce dobanda cheie la 5%.

– Impactul politicii monetare asupra costului creditelor este amanat deoarece piata interbancara nu este o alternativa viabila de finantare pentru banci. Ca urmare, dobanzile la depozite raman ridicate, iar cele la credite nu se pot reduce mai repede din cauza ca marjele de dobanda sunt deja cele mai reduse din Europa Centrala si de Est.

– Leul s-ar putea aprecia fata de euro daca exporturile isi revin. Deprecierea peste 4,4 RON/EUR este putin plauzibila.

– Sistemul bancar a incheiat in pierdere 2011. Rezultatele ar putea fi marginal mai bune in 2012. Riscul contagiunii de la problemele din Grecia este limitat.

Citeste si UniCredit: Cursul ar putea sa se aprecieze spre 4,25 lei/euro daca isi revin exporturile

Lasati un comentariu