Marti, 31 decembrie 2013

Razvan Pasol: Este esential ca oferta Transelectrica sa se incheie cu succes, dupa esecul Petrom, si eu cred ca acest lucru se va intampla

Scriam in urma cu cateva saptamani despre elementele noi aparute in ultima perioada despre programul de privatizare a companiilor de stat prin bursa. Astazi avem informatii noi pe aceasta tema.

Stirea saptamanii este finalizarea perioadei de depunere a ofertelor pentru intermedierea ofertei de vanzare a 15% din actiunile Transelectrica, ce urmeaza a fi derulata de stat prin BVB. Surpriza (recunosc, si pentru mine) a fost depunerea unei singure oferte de intermediere pentru acest proiect, cea a sindicatului Banca Comerciala Romana – Intercapital Invest – Swiss Capital.

De ce a fost depusa o singura oferta? Stim cu totii ca nu traversam cel mai fericit context de piata si ca plasarea oricarei oferte in contextul actual nu este un lucru simplu, mai ales dupa esecul Petrom.

Insa noi am depus oferta (in cadrul Sindicatului prezentat mai sus) pentru ca sustinem programul de privatizare al statului prin bursa, credem ca acesta va contribui la dezvoltarea pietei de capital si dorim sa ne aducem contributia la derularea cu succes a acestui program. E usor sa stai pe margine si sa astepti ca altii sa dezvolte piata de capital; e usor si sa tot ceri listari si oferte importante de la stat (cerere legitima, de altfel), dar atunci cand ele vin, sa stai pe margine din cauza contextului sau a numeroaselor incertitudini.

Daca vrem sa avem o piata de capital viabila in urmatorii ani, trebuie sa construim bazele acum, cand avem sansa unor privatizari importante prin bursa. Iar daca noi, brokerii, nu lucram din greu la dezvoltarea pietei, atunci cine o va face? Experienta ultimilor 15 ani a aratat ca piata nu se dezvolta de la sine decat intr-un ritm foarte lent.

Cred ca este esential ca oferta Transelectrica sa se incheie cu succes, dupa esecul Petrom, si eu cred ca acest lucru se va intampla. Avem un sindicat foarte putenic, in care cei trei parteneri au experienta bogata si abilitati complementare.

Sigur ca e greu sa plasezi oferte in perioade dificile. Totusi, alte piete au aratat ca acest lucru este posibil, iar Polonia se regaseste iar in topul european al ofertelor publice initiale. Cu toata criza, Intercapital Invest a plasat singurele IPO de succes din ultimii trei ani si in Romania.

In continuare lucram intens la multe alte proiecte legate de listari. Intercapital va aduce la cota bursei Electromagnetica SA, prin transfer de pe Rasdaq. Deja am publicat prospectul de admitere la tranzactionare, urmand ca proiectul sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii curente. Electromagnetica este una dintre cele mai importante companii tranzactionate in prezent pe Rasdaq, ocupand locul 3 in topul lichiditatii pe aceasta piata in functie de numarul de tranzactii din ultimele 12 luni si locul 5 in functie de valoarea tranzactiilor pe acelasi interval.

Pe langa listarea Electromagnetica si participarea noastra in sindicatul pentru oferta Transelectrica, mai lucram la inca trei proiecte interesante legate de listari si oferte, si avem in studiu inca trei; asteptam cu interes si celelalte proiecte de privatizare prin bursa anuntate de stat si le vom analiza pe toate, in incercarea de a sustine si a ne implica in cat mai multe din acestea. Suntem deschisi colaborararilor de orice fel pe asemenea teme si vreau sa ne punem la dispozitie experienta si abilitatile pentru a ajuta orice asemenea proiect sa se incheie cu succes.

Dezvoltarea pietei se face prin oferte de vanzare, listari, inovatie, nu cu discutii sterile si teorie fara practica. Cu cat vom intelege mai repede acest lucru, cu atat lucrurile se vor dezvolta intr-un ritm mai sustinut.

Nu este simplu, dar este singurul drum daca vrem sa avem in Romania o piata de capital functionala la un moment dat.

Comentariu de Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest

Lasati un comentariu