Duminica, 20 aprilie 2014

Recalibrarea asteptarilor ia o pauza

Desi contextul macro-global ramane sumbru, investitorii recastiga toleranta pentru riscuri

In urma cu o luna si jumatate am inceput sa testez trei directii: 1) o performanta mai buna a bondurilor guvernamentale americane cu scadente lungi in raport cu bondurile guvernamentale apartinand economiilor emergente, 2) un avans generalizat al dolarului american atat in fata valutelor emergente (BRL, TRY, INR, IDR, KRW, HUF si PLN) cat si in raport cu celelalte valute majore (via US Dollar Index), 3) un declin al cotatiilor burselor emergente de actiuni (Turcia, India).

Raman la parerea ca pentru piete in general ciclul benign din 2009 – 2010 este in cel mai bun caz intrerupt. Dar dintr-o perspectiva de trading exista de asemenea riscul ca stabilizarea pe care am vazut-o in ultimele zile sa continue in favoarea cumparatorilor.

Am decis sa renunt in cursul zilei de ieri cel putin temporar la cele trei directii urmarite pe parcursul saptamanilor recente. Dar cred ca voi fi tentat curand sa retestez ideea centrala a unei recalibrari mai severe a asteptarilor investitorilor, probabil de la niveluri mai avantajoase ale cotatiilor decat cele observabile in prezent.

In perioada testarii directiilor amintite, bondurile guvernamentale americane cu scadente lungi au castigat 5,9% in timp ce bondurile guvernamentale emergente au pierdut 8,62% generand astfel un ecart de aproape 14% favorabil bondurilor americane. Dolarul american a castigat in medie 3,08% impotriva valutelor emergente nominalizate si 2,57% via US Dollar Index. Bursele de actiuni din Turcia si India au pierdut in medie 2,16%.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu