Marti, 11 februarie 2014

Revenirea inspectorilor la Atena, promisiunile Greciei indulcesc atitudinea investitorilor

Miercuri inspectorii UE, BCE si FMI revin la Atena

Speranta reluarii cu succes a negocierilor pentru transa urmatoare pentru Grecia, care sa evite intrarea in faliment a tarii in octombrie, a readus cumparatorii in control in pietele de capital majore din Europa. Teama unei caderi in lant a lasat locul sperantei unei solutii care sa lase in urma gandurile negre ale unei pierderi de cel putin 50% pentru creditori. Miercuri revine delegatia internationala a carei plecare a generat atat de multa emotie, in timp ce Merkel va discuta in aceasta seara cu premierul grec pe tema progreselor inregistrata de tara sa. Cu toate acestea, episodul curent de euforie – marcat in special in piata de actiuni- poate reprezenta din nou doar o etapa in traseul sinuos al cotatiilor.

Sursa: XTB

Votul de joi din Germania ar putea fi de partea lui Merkel

Pentru Euro, argumentele cumparatorilor au tinut si de declaratiile liderului politic al FDP care se arata convins ca legislatia privind contributia Germaniei la finantarea Greciei va primi acceptul Parlamentului. Acest pas este unul absolut necesar pentru a tine echilibrul relativ al investitorilor in functiune. Un vot negativ ar putea declansa vanzari abrupte pentru Euro si actiuni, in principal cele ale bancilor si asiguratorilor europeni.

Japonia ar putea interveni in piata

Dupa ce Elvetia a captat intreaga atentie prin impunerea unui prag minim pentru EUR-CHF, Japonia simte ca actiunea este necesara. In  situatia unei restructurari a datoriei Greciei, cum francul si-a pierdut din atractivitatea ca activ de refugiu, yenul ar putea cunoaste o noua perioada de apreciere, iar impotriva acestui risc Banca Centrala ar putea interveni. Ministrul de Finante a declarat ca ar putea cere o interventie in defavoarea yenului “daca este necesar”. Yenul leviteaza in jurul unor niveluri tehnice periculoase in fata Euro, sporind sansele unei asemenea evolutii.

Sursa: XTB

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu