Luni, 28 iulie 2014

Revista presei – 11 octombrie 2011

Ziarul Financiar: Erste a luat prin surprindere pieţele anunţând pierderi de 1,6 mld. euro din ajustări de active

Cea mai mare ajustare realizată de austrieci, de 700 mil. euro, priveşte valoarea participaţiei deţinute la BCR, cea mai mare bancă din România. În Ungaria Erste şi-a ajustat cu 312 mil. euro valoarea subsidiarei Postbank şi a constituit provizioane de 450 mil. euro. În plus, austriecii şi-au reevaluat “la piaţă” portofoliul de CDS-uri, înregistrând pierderi de 180 mil. euro. Conducerea Erste estimează pentru acest an pierderi de 700-800 mil. euro ca urmare a acestor măsuri extraordinare. Investitorii au reacţionat negativ, acţiunile pierzând 13,5% pe bursa din Viena. Erste Group (EBS), acţionarul majoritar al BCR – cea mai mare bancă din România, este prima bancă europeană care decide să scoată la lumină pierderile produse de criza economică şi de deciziile politice în ultimii ani, anunţând ajustări de peste 1,6 mld. euro în portofoliu.

Wall-street.ro: Iulian Panait, KTD: Daca am fi pe crestere, aproape nimeni nu ar vorbi despre riscurile pietei

Evolutia slaba din ultimii ani a pietelor de capital a generat si un aspect pozitiv pentru investitorii noi din piata, riscurile fiind mult mai bine evidentiate, considera Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in investitii KTD Invest. “Este un lucru bun ca foarte multa lume subliniaza riscurile. Asta imi spune ca suntem intr-o piata <bear>. Daca am fi pe trend ascendent, aproape nimeni nu ar vorbi despre ele penntru ca oamenii tind sa uite rapid. Nu exista nicio metoda care sa iti garanteze, inainte sa tranzactionezi pe bursa, ca vei fi sau nu un investitor de succes. Recomandarea mea este sa investiti in piata insa bani foarte putini initial. Personal am inceput cu 1.000 de dolari”, a declarat Iulian Panait (foto), in cadrul Seminarului de Educatie Bursiera organizat de Wall-Street.ro in parteneriat cu DeltaStock.

DailyBusiness.ro: Europa anunta noua criza. Cum se pregatesc oamenii de afaceri romani

Europa vorbeste tot mai mult despre o noua criza, iar statele dezvoltate din UE incearca sa le sprijine pe cele cu probleme, pentru a preveni un efect de domino. Pe piata locala nu se simte panica, dar majoritatea business-urilor raman prudente. Cum vad situatia oameni de afaceri romani ca Ovidiu Tender sau George Copos si care sunt cuvintele de ordine pentru companiile acestora?

HotNews.ro: Raport CE: Romania are un risc fiscal apropiat de media UE si de doua ori mai mic decat Grecia

Romania are un risc fiscal apropiat de media Uniunii Europene (UE) si de doua ori mai mic decat cel al Greciei, acesta reflectand vulnerabilitati legate de necesarul de finantare actual si proiectat al statului, potrivit unui raport al Comisiei Europene citat de Mediafax. Pentru Romania, indicatorul calculat de CE se situeaza la 0,54 puncte, usor peste media UE, de 0,51 puncte. Grecia prezinta cel mai ridicat risc din UE, de 1,02 puncte, urmata de Italia (0,88 puncte), Belgia (0,78 puncte) si Portugalia (0,73 puncte).

Evenimentul Zilei: Cât de atractivă mai este România pentru investitori

Reducerea contribuţiilor sociale şi micşorarea birocraţiei sunt necesare pentru a menţine România în atenţia companiilor străine care vor să se extindă în această zonă a Europei. Plecarea finlandezilor de la Nokia nu poate fi pusă pe seama a ce a făcut sau nu România. Nokia are probleme mari la nivel de corporaţie. Închiderea fabricilor înainte de a deveni nerentabile este o mişcare normală. Însă problema atragerii de noi investitori, pentru care ne luptăm acum nu doar cu economiile vecine, ci şi cu cele dezvoltate, este tot mai mare.

Capital: Ce şanse ai să scapi după ce ai «ţepuit» o bancă?

Câteva sute de mii de români sunt în situaţia de a nu mai putea plăti ratele la credite de consum. Capital vă arată ce pot pierde, la ce trebuie să fie atenţi, dar şi cum ar putea scăpa de o parte din datorie în condiţii optime. La sfârşitul anului 2007, în plin boom economic, Mihai şi-a luat un credit de nevoi personale de 10.000 de euro sau aproximativ 36.000 de lei la cursul de atunci. Banca, una foarte mare, i-a acordat creditul deşi valoarea ratei lunare avea să depăşească, după terminarea perioadei cu dobândă promoţională, jumătate din salariul împrumutatului, adică 2.000 de lei.

Adevarul: Criza din zona euro molipseşte China

Beijingul se confruntă, în ultima perioadă, cu o scădere a cererii externe, situaţie ce s-ar putea înrăutăţi în contextul în care Europa este principala destinaţie a exporturilor chinezeşti. Problema datoriilor din zona euro se răsfrânge şi asupra Chinei, a cărei economie se bazează pe exporturi. Încetinirea creşterii economice din Occident implică şi o scădere a comenzilor primite din această zonă, iar – cum Uniunea Europeană este principala destinaţie a exporturilor chinezeşti – analiştii prevăd o situaţie care ar putea pune în pericol milioane de locuri de muncă din China. Wu Wenlong este doar unul dintre producătorii chinezi care şi-au văzut afacerea afectată de criza datoriilor din Europa.

Lasati un comentariu