Miercuri, 15 ianuarie 2014

Revista presei – 12 decembrie 2011

Ziarul Financiar: În sfârşit confirmă şi BNR: Întârzierea ajustării sistemului bancar împiedică relansarea creditării

Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii băncilor din BNR, a făcut cele mai dure declaraţii la adresa băncilor de la izbucnirea crizei. Nicolae Cinteză a afirmat că prin modul în care bancherii au făcut restructurările creditelor “au omorât clienţii sau erau pe punctul să-i omoare”. Mai mult decât atât, pentru că băncile nu s-au restructurat pe măsura crizei, ele au devenit ineficiente şi au transferat acest cost clienţilor buni-platnici, contribuind şi mai mult la accentuarea crizei.

Wall-street.ro: Hidroelectrica se va lista pana in octombrie 2012

Procedurile de listare a companiei Hidroelectrica prin vanzarea pe Bursa a 10% din actiuni, in vederea majorarii capitalului social, vor fi incheiate pana la sfarsitul lunii octombrie a anului viitor, dupa ce in primele doua luni va fi angajata o banca de investitii care sa pregateasca operatiunea. Calendarul de vanzare a pachetului minoritar de actiuni la Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a fost convenit in ultimele negocieri dintre Guvern si Fondul Monetar International, din toamna acestui an, si inclus in scrisoarea de intentie.

DailyBusiness.ro: Viziunea lui Basescu: Cum va arata Romania dupa acordul de la Bruxelles

Romania isi va coordona politica fiscala, incepand de anul viitor, cu cea din statele din zona euro, in speranta ca va lovi trei iepuri dintr-o lovitura – va evita acumularea de noi datorii si va avea cu ce sa le plateasca pe cele actuale, va adopta euro in 2015 si va creste gradul de incredere al investitorilor. Cu alte cuvinte, daca masurile se vor dovedi eficiente, vom trai in viitor intr-un stat mai eficient si mai putin cheltuitor, Romania va atrage mai multe investitii straine, iar noi vom castiga mai bine, in euro. Cam aceasta ar fi, in esenta, viziunea presedintelui Traian Basescu, expusa duminica, la Cotroceni.

Capital: Paradox imobiliar: Casele se ieftinesc, materialele de construcţii se scumpesc

Românii care s-au aşteptat ca anii de criză să le ofere posibilitatea de a-şi construi locuinţe mai ieftine s-au înşelat. Producătorii de materiale pentru construcţii au crescut preţurile şi în acest an, motivaţi de lucrările derulate de stat şi forţaţi de scumpirea materiei prime. Dacă locuinţele dezvoltate în anii de „boom“ imobiliar au ajuns, în unele cazuri, să fie vândute sub preţul de construcţie, din lipsa cumpărătorilor şi ca urmare a presiunii finanţatorilor, unităţile locative construite în această perioadă nu beneficiază de acest „atu“ adus de criză. Singurele materiale care s-au ieftinit pe parcursul acestui an au fost BCA-ul şi termosistemul. Dacă oţelul-beton îşi reglează preţul pe pieţele externe, în ceea ce priveşte cimentul, cărămida, materialele lemnoase, ţigla sau termopanele, creşterile sunt puse, în principal, pe seama costurilor de producţie, dar au şi o bază speculativă.

Lasati un comentariu