Vineri, 04 aprilie 2014

Revista presei – 12 octombrie 2011

Romania Libera: Bancher din România: „Nu e mediul în care să te uiţi să iei un credit”

După ce ani la rând au arătat cu degetul către restricţiile „draconice” ale BNR pentru a justifica nivelul ridicat al dobânzilor, bancherii şi-au schimbat radical poziţia: „Era mai bine dacă banca centrală limita creditul de nevoi încă din urmă cu cinci ani”. Dacă în perioada de boom economic bancherii puteau fi încadraţi în două mari categorii – cei care luptau pentru desfiinţarea restricţiilor BNR şi cei care luptau pentru îmblânzirea acestor restricţii, acum, după trei ani de criză, situaţia stă cu totul altfel. Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi altădată încadrat în categoria „moderaţilor”, a ajuns să aibă o poziţie considerată mai degrabă extravagantă în comparaţie cu alţi preşedinţi de bancă. Cum altfel poate fi apreciată poziţia lui Gheţea, care susţine excluderea creditelor de locuinţă din noul regulament al BNR care vizează limitarea creditelor pentru populaţie, în comparaţie cu ceea ce spune preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen?

Ziarul Financiar: Expunerea pe acţiuni a fondurilor mutuale a ajuns la minim istoric. Ce estimează administratorii că va veni pe bursă

Criza datoriilor suverane a alungat fondurile mutuale de pe burse, expunerea acestora pe acţiuni scăzând până la minimul istoric de 3% din activele de 7 mld. lei la finele lunii septembrie. Cele 60 de fonduri mutuale româneşti au o avere de 7 miliarde de lei pe care au investit-o în proporţie de 49% în obligaţiuni emise de bănci străine şi în titluri de stat, potrivit informaţiilor disponibile la finele lunii septembrie.

DailyBusiness.ro: Ce ascunde ieftinirea cartofilor: “Am evitat sa ramanem cu productia pe camp”

Cartoful, alimentul national al romanilor, s-a ieftinit in septembrie cu 35,3% fata de august si cu 35,2% fata de finele anului trecut, inregistrand astfel cea mai mare scadere de pret din 2011. Specialistii afirma ca acest declin a fost generat de o concurenta acerba, intr-o piata in care vanzarile sunt, paradoxal, mai mici decat cele estimate. Cartofii se vand acum in pietele din Bucuresti cu 1-1,1 leu/kilogram, iar in cele din “Patria Cartofului” – Harghita si Covasna – cu 40-50 bani/kg.

HotNews.ro: Jean-Claude Trichet: Criza datoriilor suverane din zona euro a devenit sistemica si ameninta stabilitatea economiei mondiale

Criza datoriilor suverane din zona euro a devenit sistemica si ameninta stabilitatea economiei mondiale daca nu sunt adoptate de urgenta actiuni decisive, a avertizat marti Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, citat de Reuters. “Criza este sistemica si trebuie atacata in mod decisiv”, a declarat Trichet. El a mai aratat ca gradul ridicat de interconectare al sistemelor financiare din UE a dus la cresterea rapida si semnificativa a riscului de contagiune.

Gandul: Roubini: “Întrebarea nu este dacă am intrat din nou în recesiune, ci dacă va fi moderată sau severă”

Nu se mai pune problema dacă lumea a intrat sau nu în a doua recesiune din ultimii ani, ci cât de severă este ea, susţine Nouriel Roubini, unul dintre economiştii care a prevăzut criza din 2008, conform CNBC. Datele analizate recent sugerează faptul că Statele Unite ale Americii, zona euro şi Marea Britanie se află deja la un pas de a intra în recesiune într-o perioadă cuprinsă între unul şi două semestre, explică Roubini. “Întrebarea nu este dacă va avea loc o nouă recesiune, ci dacă aceasta va fi una moderată sau una severă”, a declarat Roubini pentru CNBC. “Răspunsul depinde de zona euro”, a mai completat el.

Lasati un comentariu