Duminica, 24 august 2014

Revista presei – 14 decembrie 2011

Ziarul Financiar: Doi foşti bancheri au strâns în şase luni 28 milioane de lei pentru investiţii în acţiuni

Mai puţin de o treime din cele 60 de fonduri mutuale au reuşit să atragă bani de la investitori în luna noiembrie. Printre acestea se numără fondul Piscator Equity Plus, care, graţie intrărilor nete de 12 milioane de lei (2,7 mil. euro), a ajuns al treilea cel mai mare fond de acţiuni din piaţă după doar şase luni de funcţionare. Piaţa fondurilor mutuale a atras de la investitori 383,7 milioane de lei în noiembrie, însă volumul ieşirilor de bani a fost mai mare, respectiv de 413,8 milioane de lei. Piaţa a intrat astfel pe minus cu un nivel al retragerilor nete de 30,1 milioane de lei, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). În octombrie, sumele retrase de investitori din fonduri au fost în valoare netă de 100 milioane de lei.

Wall-street.ro: Patru ani de criza: 23 de nume noi pe BVB. Doar sapte companii care mai conteaza

Listarile si lipsa marilor companii romanesti – fara indoiala cea mai mare problema a Bursei de la Bucuresti (BVB), acutizata in special dupa izbucnirea crizei financiare din 2008. In total 23 de companii si fonduri au fost listate, transferate sau aduse in piata de-a lungul ultimilor patru ani. Cate dintre ele chiar conteaza pe BVB? Bilantul pana in prezent: cu indulgenta doar sapte companii care pun umarul la lichiditatea pietei, o insolventa la doar trei ani de la momentul IPO-ului – in cazul Contor Group si alte 15 societati a caror medie zilnica a tranzactiilor rareori depaseste 2.000 de lei. In conditiile in care companiile nelistate au fugit de Bursa pe timp de criza, o buna parte din numele noi reprezinta transferuri de pe Rasdaq pe BVB.

DailyBusiness.ro: Europa de Est, cu buzunarele goale? De ce ar pune bancile lacatul pe usa

Europa de Est este amenintata de o adevarata furtuna financiara, care ar putea lasa cu conturile goale bancile din regiune, reiese dintr-o analiza Wall Street Journal. Pentru Romania, se anunta “Cod Galben” – bancile austriece si-au anuntat, deja, iuntentia de a-si retrage expunerile, astfel ca economia ar putea ramane fara cash pentru credite si investitii. Zeci de banci din zona euro s-au inghesuit pe pietele est-europene in ultimii ani, sperand sa profite de cresterea economica rapida din regiune si de potentialul relativ neexploatat al serviciilor financiare, insa criza bancara provocata in Occident de criza datoriilor de stat a inversat acest trend, noteaza Wall Street Journal (WSJ). Astfel, bancile se grabesc sa se retraga din Europa de Est, punand in pericol creditarea.

Capital: Se apropie: China începe să se prăbușească

La aproximativ 45 de minute de Shanghai se află ruinele părăsite ale ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai mare parc de distracții din lume. Acesta este doar un exemplu dintr-atâtea prin care China demonstrează faptul că piața imobiliară a fost clădită pe proiecte fantomă în care s-au băgat miliarde de dolari pur și simplu degeaba: resurse risipite, munca inutilă, bani pierduți, mulți din aceștia fiind pe credite. Spargerea bulei imobiliare din China este mai aproape decât credem. Semnale sunt.

Lasati un comentariu