Duminica, 20 aprilie 2014

Revista presei – 2 noiembrie 2011

Ziarul Financiar: Furtuna a revenit pe burse. Cum pot naviga investitorii în aceste ape învolburate?

Entuziasmul generat de noul plan de salvare a Greciei n-a ţinut nici trei zile. Investitorii au revenit la vechile temeri. Bursa a devenit din nou un teren extrem de riscant, minat de panica din Vest. Scăderile dramatice înregistrate ieri pe pieţele europene, care au trecut şi peste Ocean, instaurând din nou frica în rândul investitorilor, arată că planul de salvare a Greciei aprobat săptămâna trecută de liderii europeni e departe de a fi rezolvat problema. Când bursa din Germania scade iar cu aproape 6% (intra-day), investitorii români se pot considera norocoşi că la Bucureşti indicii au închis cu scăderi de doar 2%.

DailyBusiness.ro: De ce a lasat BNR garda jos: “Fara schimbari bruste pe piata creditarii”

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat vineri Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, insa schimbarile nu sunt atat de drastice pe cat se credea initial. Astfel, restrictiile vor viza in special creditul de consum in valuta, nu si imprumuturile ipotecare in moneda straina. De ce a lasat banca centrala garda jos? “Atata timp cat dobanzile la lei nu sunt comparabile cu cele in euro, nu putem vorbi de o schimbare atat de brusca fara consecinte negative per ansamblu”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Gabriel Cretu, directorul de retea si vanzari al OTP Bank Romania.

HotNews.ro: Taxa pe centralele de apartament – subiect de disputa politica. Rovana Plumb (PSD) il acuza pe ministrul Laszlo Borbely ca dezinformeaza, ministrul isi retrage afirmatiile

Eurodeputata PSD Rovana Plumb il acuza pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ca dezinformeaza populatia atunci cand spune ca UE va taxa centralele de apartament. Rovana Plumb spune ca taxa de poluare nu se va aplica in cazul incalzirii gospodariilor. Contactati de HotNews.ro, oficiali de la Bruxelles au declarat ca vor furniza un raspuns oficial joi, intrucat marti si miercuri sunt zile de sarbatoare religioasa, in care nu se lucreaza la CE. Reamintim ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat luni ca Uniunea Europeana va impune o taxa de poluare pentru centralele de apartament, masura urmand sa intre in vigoare “in 2013 sau in 2015″.

Evenimentul zilei: Secretul milioanelor de pensii care ies în minus la buget

Restanţierii la bugetul asigurărilor sociale de stat acumulaseră datorii de circa 7,72 miliarde de lei până la jumătatea acestui an. Din aceşti bani, statul ar putea plăti aproape zece milioane de pensii. Companiile care au restanţe la bugetul asigurărilor sociale de stat cumulau, la jumătatea anului, datorii de 7,72 miliarde de lei. În total, 159.609 contribuabili mari, mici şi mijlocii figurau cu re stanţe, potrivit datelor furnizate EVZ de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Capital: Unde sunt banii omenirii? Patru ţări deţin peste o treime din rezervele valutare globale

Grupul ţărilor BRIC, adică Brazilia, India, Rusia şi China adună în rezervele lor internaţionale, constând în principal în dolari şi euro, aproape 5.000 de miliarde de dolari însemnând aproximativ 37% din rezervele valutare ale tuturor celor 96 de state care contează în lume. Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau ţările membre ale zonei euro în frunte cu giganţii francezi sau germani pot fi trecute la categoria „alţii” atunci când vine vorba despre rezervele valutare pe care le deţin. Nici măcar Japonia, care ani la rândul a dominat topul, nu se mai află pe primul loc. Iar într-o lume în care lipsa de lichidităţi este din ce în ce mai acută, rezervele contează din ce în ce mai mult.

Lasati un comentariu