Luni, 28 iulie 2014

Revista presei – 20 octombrie 2011

Ziarul Financiar: Fac figuraţie pe Bursă. Topul celor mai nelichide companii de la BVB: 30 de emitenţi rulează mai puţin de 5.000 lei/zi

Mai mult de o treime dintre companiile listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti contează doar la număr, tranzacţiile înregistrate cu acţiunile lor reprezentând mai puţin de 0,1% din total. În statisticile BVB figurează în prezent 78 de societăţi emitente, cel mai mare număr din ultimii zece ani. În realitate, analizând statisticile privind valoarea tranzacţiilor de pe bursă de la începutul anului până în prezent, reiese că 20 de companii contează cu adevărat când vine vorba despre rulaje, reprezentând peste 97% din piaţă, în timp ce 30 fac pur şi simplu figuraţie, având o pondere cumulată de sub 0,1% în tranzacţiile totale.

Wall-street.ro: Din “Cenusareasa” pietelor, obligatiunile ajung in topul randamentelor de pe bursa

Uitate de investitori in vremurile bune ale pietei, obligatiunile revin in centrul atentiei, existand si cazuri in care administratorii de fonduri isi schimba politica de investitii mizand preponderent pe aceasta. Reprezentantii OTP Asset Management (AM) spun ca vor miza pe instrumentele cu venit fix anul acesta si in 2012, dupa ce criza datoriilor suverane i-a pus pe fuga pe investitorii interesati de actiuni.

DailyBusiness.ro: Primul recensamant din “epoca UE”: Cat de bogati suntem dupa 21 de ani de capitalism?

Astazi incepe, potrivit specialistilor, cel mai important recensamant din ultimii 21 de ani. Peste 100.000 de recenzori vor merge din casa in casa pentru a afla cati romani mai sunt in Romania, cati au plecat din tara, cat de saraci sau bogati am devenit intre timp. Potrivit sociologilor, aceasta “fotografie” a societatii romanesti ne va arata unde suntem ca natie si popor si incotro ne indreptam. De pe 20 octombrie si pana pe 31 octombrie, recenzorii ne vor bate la usa cu o serie de formulare speciale, care vor contine informatii diverse, de la CNP la varsta, cetatenie, religie, limba materna, la statutul profesional, venituri si proprietati.

Gandul.info: Ce cred investitorii străini despre România: Au încredere în potenţialul ei, dar este prea coruptă. Ce măsuri propun pentru relansarea economiei

În ciuda revizuirilor în jos aduse prognozei privind creşterea economică a României în 2012, redusă drastic de BERD de la 2,7% la 1,1% din PIB, reprezentanţii celor mai mari companii străine sunt optimişti în legătură cu investiţiile pe care ţara noastră le va atrage anul viitor, în special în sectorul infrastructurii, susţine Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS) şi CEO Raiffeisen Bank. Cu toate acestea, investitorii îşi doresc mai multă transparenţă în ceea ce priveşte măsurile adoptate de autorităţi şi propun o listă de recomandări care să sprijine mediul privat şi să aducă un plus de 12% PIB-ului pe termen mediu, precum şi 200.000 de noi locuri de muncă.

Evenimentul zilei: Criza euro ne faultează creşterea economică

Problemele din zona euro, cu care România desfăşoară circa 70% din comerţul exterior, au anulat şansele să atingem creşterea economică prognozată pentru 2012, de 3,5 – 4%. Economiştii estimează acum mai degrabă o creştere cuprinsă între 1 şi 2,5%.  Pentru români, slăbirea economiei se va simţi în nivelul de trai, în condiţiile în care perspectivele de creştere a salariilor bugetarilor şi a pensiilor se anulează.

Lasati un comentariu