Vineri, 04 aprilie 2014

Revista presei – 21 octombrie 2011

Ziarul Financiar: Care este acţiunea minune care a rezistat la ultimele două şocuri ale bursei

Titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu-Mureş (AZO) au fost singurele acţiuni de pe bursă care n-au simţit criza în ultimii doi ani, interval în care aproape că n-au suferit nicio corecţie importantă şi şi-au majorat de patru ori valoarea. Pe fondul scăderilor puternice din luna septembrie, când indicii pieţei s-au prăbuşit cu 20% în câteva săptămâni, acţiunile Azomureş au stagnat în jurul cotaţiei de 0,8 lei/unitate, după ce anterior au înregistrat o creştere de 70% de la începutul anului.

HotNews.ro: Expunerea bancilor din strainatate asupra datoriei Romaniei a urcat la 117,7 miliarde de dolari. Vezi care sunt bancile care si-au redus expunerea pe Romania

Expunerea bancilor europene asupra datoriei Romaniei a crescut de la 96,4 miliarde de dolari (in trimestrul al doilea din 2010) la 117,7 miliarde in trim. II din acest an, arata Financial Times. Belgia, Germania, Grecia si-au redus expunerea pe datoria Romaniei, in vreme ce bancile din Austria, Franta, Italia, Spania, Portugalia si Turcia fac parte din grupul care si-au marit expunerea. Potrivit unui raport KPMG, “Cu toate ca bancile romanesti au expuneri nesemnificative fata de guvernele din zona euro ce sunt in acest moment sub o stricta monitorizare, acestea au o expunere semnificativa la datoria suverana a Romaniei. Acest lucru poate prezenta un risc in cazul in care contagiunea datorata crizei datoriilor tarilor din zona euro ar pune presiune asupra finantelor guvernului Romaniei. In plus, seria noua de reglementari ce urmeaza a fi introduse este posibil sa afecteze profiturile bancilor”, a declarat Serban Toader, Senior Partner al KPMG cu ocazia lansarii Raportului “Focus on Transparency”.

Wall-street.ro: Ne depasesc bulgarii si la IPO-uri? De Craciun, Sofia anunta nume mari pe Bursa

Guvernul bulgar vrea sa listeze pachete minoritare, de 33%, din unitatile locale ale distribuitorilor de energie E.ON, CEZ si EVN in urmatoarele trei luni sau in primul trimestru din 2011 scrie Novinte.com. Intr-o situatie foarte similara celei din Romania, expertii bulgari au cerut in repetate randuri oficialilor din Sofia sa lanseze oferte publice (IPO) majore care sa readuca la viata piata de capital, in prezent confruntata cu probleme mari de lichiditate si lipsa actiunilor de calitate.

DailyBusiness.ro: Dictatura Petrom? “Au scumpit benzina desi titeiul s-a ieftinit”

Scumpirea spectaculoasa a carburantilor din ultimele zile starneste proteste fara precedent ale transportatorilor. Acestia ameninta ca vor bloca accesul in benzinarii si pe drumurile publice, daca statul nu va lua masuri impotriva “dictaturii” Petrom. COTAR, confederatia operatorilor de transport din Romania, care reuneste peste 70% din totalul firmelor si angajatilor din transporturi si servicii conexe, a dat joi publicitatii un comunicat prin care “condamna modul abuziv prin care Petrom stabileste, unilateral, pretul la carburanti”.

Lasati un comentariu