Vineri, 11 aprilie 2014

Revista presei – 23 martie 2011

Ziarul Financiar:

Transgaz distribuie dividende record de 81,6 milioane de euro

Statul va încasa dividende de 60 de milioane de euro de la una dintre cele mai profitabile companii din portofoliu, în timp ce Fondul Proprietatea va primi circa 12,2 milioane de euro. Compania de transport a gazelor naturale Transgaz Mediaş (TGN), controlată de Ministerul Eco­nomiei, va distribui acţio­narilor dividende record în valoare de 338,7 mil. lei (81,6 mil. euro) din profitul net realizat anul trecut, potrivit propunerii care va fi dezbătută de acţionarii companiei la finele lunii aprilie.

Fin.ro:

FP a intrat in premiera pe sectorul bancar, cu achizitii de peste 100 de milioane de euro

Expunerea Fondului pe banci este de 2,7% din activul total, cea mai mare dupa petrol, gaze si utilitati

Unul dintre cumparatorii actiunilor BRD, vandute de BERD in data de 23 februarie, ar putea sa fie toc­mai Fondul Proprietatea, care a raportat ca detinea, la sfarsitul lunii februarie, actiuni emise de banci in valoare de peste 100 de milioane de euro. Pe langa actiunile BRD, Fondul se pare ca a introdus in active si titluri Erste Bank cumparate de la Bursa din Viena, ajungand la o expunere pe sectorul bancar de aproape 3% din active, o premiera pentru FP si un posibil inceput pentru o usoara restructurare a portofoliului.

Wall-street.ro:

Cum vad brokerii si investitorii primul pas al FP spre pietele europene

Fondul Proprietatea (FP) a investit in Austria pentru prima data in istoria de sase ani a Fondului cand o parte din active sunt scoase in afara Romaniei. Investitia de 63 milioane de euro a fost facuta cel mai probabil in cadrul Erste Bank. “Atata timp cat plafonul de investitii externe nu va fi atins, este posibil ca Fondul Proprietatea sa isi mareasca expunerea din pietele internationale. Indreptarea spre alte tari poate fi interpretata si ca un semn al faptului ca administratorii considera insuficien lichiditatea pietei romanesti ca fiind insuficienta. Investitiile externe depind si de ce benchmark-uri au, deoarece mai mult ca sigur investitiile sunt facute pe termen mediu si lung”, a declarat Florin Ilie, director Piete de Capital in cadrul ING Bank Romania.

Ziarul Financiar:

Isărescu le dă un bonus de 8 mil. euro lunar celor cu credite în valută

Românii plătesc lunar rate de 233 de milioane de euro la creditele în valută, care la cursul actual de 4,14 lei/euro înseamnă cu 33 de milioane de lei (8 mil. euro) mai puţin decât în decembrie, când cursul era 4,28 lei/euro.
Aprecierea leului faţă de euro cu peste 3% de la începutul anului, până la un curs de 4,14 lei/euro, indusă de Banca Naţională condusă de guvernatorul Mugur Isărescu pentru a tempera scumpirea produselor importate, le dă o gură de oxigen şi celor care au de plătit rate la credite în valută, efortul total fiind acum mai mic cu circa opt milioane de euro într-o singură lună, potrivit calculelor ZF.

Hotnews.ro:

Efectele razboiului din Libia: Afacerile gigantilor energetici rusi sint periclitate

Razboiul din Libia poate amana pentru multi ani realizarea proiectelor angajate de companiile petroliere rusesti in aceasta tara, scrie Kommersant. In sase ani, Tatneft a investit in zacamintele libiene 43 milioane de dolari, iar Gazprom a convenit preluarea participatiunii grupului italian ENI in proiectul petrolier Elephant cu 163 milioane de dolari, dar nu a avut timp sa obtina aprobarea autoritatilor locale.

 

Lasati un comentariu