Vineri, 04 aprilie 2014

Revista presei – 26 iulie 2011

Ziarul Financiar: Contractele secrete ale Hidroelectrica au fost scoase la lumină de Fondul Proprietatea. Intermediarii Energy Holding şi Alpiq au contracte pentru 30% din producţie la preţ preferenţial

Hidroelectrica, producătorul celei mai ieftine energii, a renunţat anul trecut la câştiguri de peste 90 mil. euro comercializând electricitatea direct şi nu prin bursă. După un deceniu de se­cret în ceea ce priveşte con­tractele directe ale Hi­droelectrica, Fondul Pro­prie­ta­tea, acţionar minoritar în toate “perlele energetice” din sistemul românesc, a scos la iveală situaţiile financiare şi rapoartele admi­nis­tratorilor pen­tru cele mai mari 20 de companii pe care le are în portofoliu printre care se numără Hi­dro­elec­trica, Romgaz sau Nuclearelectrica. Informarea publicului privind re­zul­tatele finan­ciare ale acestor com­pa­nii nu a fost nici­odată o prio­ritate pe lis­ta Ministerului Econo­mi­ei, acţionarul ma­joritar al acestor firme stra­te­gice, spre deosebire de companiile care sunt lis­tate la Bursă şi care trimestrial ex­plică evo­luţia prin­cipalilor indicatori financiari.

Fin.ro: Investitorii se reorienteaza de la activele financiare catre marfuri

Revenirea economiilor mondiale dupa falimentul Lehman Bro­thers a determinat o schimbare a preferintelor investitorilor pe pietele financiare, acestia tre­cand de la plasamentele in titluri de valoare la expunere pe marfuri. Odata cu aceasta tendinta, la Bursa de Valori Bucuresti avem deja trei contracte futures avand ca active-suport aurul, argintul si petrolul, ultimele doua fiind lansate chiar pe 25 iulie. Avand in vedere preferinta pentru activele-suport-marfa, Tradeville ia in calcul si alte produse, eventual cele cu activ-suport – cerealele.

DailyBusiness.ro: Unde s-a innorat si unde rasare soarele in economia romaneasca

O noua furtuna financiara s-ar putea abate asupra economiei globale, din cauza situatiilor din SUA si tari europene ca Grecia si Italia. Vezi ce industrii din Romania risca sa intre la apa si jucatorii din ce domenii considera ca sunt deja la adapost. Sentimentele oamenilor de afaceri romani sunt impartite, unii estimeaza inca o scadere a pietelor pe care activeaza, iar altii, din contra, vad situatia mai roz decat anul trecut.

Evenimentul zilei: Dinu Patriciu: Există trei tipuri de companii: turma, haita şi stolul

Omul de afaceri Dinu Patriciu a vorbit pentru “Evenimentul zilei”, într-un interviu document, despre scena politică din România, despre criza economică şi măsurile luate pentru a ieşi din ea, dar şi despre afacerile personale. „Eu zic mereu că există trei tipuri de companii şi nu mai multe. Există turma, haita şi stolul. Turma are un cioban, sau un lider măgar, după care oile se iau. Voinţa conducătorului este literă de lege şi toţi execută. Acesta este un tip de firmă foarte răspândit în capitalism, dar care poate supravieţui şi într-o societate mai complexă: foarte multe dintre firmele de familie care caracterizează economia occidentală sunt născute de antreprenori după cel de-al Doilea Război Mondial, care au condus timp de o generaţie aceste corporaţii. Ele, însă, la a doua generaţie încep să se dizolve sau devin publice.

În ciuda diversificării cererii, doar anumite terenuri au atras atenţia investitorilor, în special cele cu destinaţie de retail sau pentru dezvoltare de clădiri de birouri, se arată în cel mai recent studiu al Colliers International.  Investitorii care nu erau presaţi să vândă sunt acum încrezători că pot obţine preţul dorit pentru proprietăţile foarte bune. Cei care nu şi-au abandonat planurile de expansiune în România, dar nici nu dispun de finanţare, caută să îşi aducă terenurile ca şi contribuţie în parteneriate de tip „joint-venture“.

Lasati un comentariu