Luni, 28 iulie 2014

Revista presei – 26 octombrie 2011

Ziarul Financiar: Cum puteai câştiga un Duster cu doar 1.000 de lei investiţi pe bursă?

Acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au avut de departe cea mai spectaculoasă evoluţie din acest an pe bursă, deşi compania în sine se confruntă cu pierderi şi probleme în asigurarea finanţării. Asta nu-i împiedică pe speculatori să urce din nou acţiunile cu 15% pe zi. Astfel, în ultima săptămână acţiunile Oltchim s-au dublat, iar preţul a ajuns ieri la 1,064 lei, de cinci ori peste cel înregistrat la începutul anului. Astfel, cu 1.000 de lei investiţi la începutul lunii ianuarie în Oltchim, un investitor care ar fi păstrat acţiunile în portofoliu ar fi câştigat circa 4.200 de lei. Altfel ar fi stat lucrurile dacă investitorul ar fi speculat evoluţia acţiunilor (şi ar fi fost foarte norocos). Teoretic, pe acţiunile Oltchim s-ar fi putut câştiga în acest an 55.800 de lei cu doar 1.000 de lei investiţi, adică echivalentul preţului unui autoturism Dacia Duster.

Antena3.ro: Bancherii forteaza privatizarea Oltchim ca sa isi recupereze banii: BCR si Banca Transilvania vor actiuni in schimbul unor credite de 140 mil. euro. “Oltchim ar avea datorii mai mici, iar noi am vinde actiunile la privatizare”,explica seful BT

Situatia Oltchim pune pe jar bancherii, care au expunere pe compania de stat, prabusita sub presiunea pierderilor si datoriilor. BCR, cea mai mare banca din Romania, si Banca Transilvania, nr. 3 dupa cota de piata inregistrata la jumatatea anului, vor actiuni Oltchim in schimbul unor imprumuturi acordate anterior si care se ridica la aproximativ 140 mil. euro, conform unor surse din piata.Presedintii celor doua mari banci, Dominic Bruynseels (BCR) si Horia Ciorcila (Banca Transilvania) au avut astazi discutii cu Ion Ariton, ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, in care si-au exprimat interesul pentru o conversie a datoriilor pe care Oltchim le are fata de cei doi creditori in actiuni, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Wall-street.ro: Chelu arunca mingea in terenul SIF-urilor si a BCR in cazul ofertei de preluare Argus

Un numar de noua firme controlate de Catalin Chelu solicita in instanta obligarea mai multor actionari ai Argus (UARG), printre care SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana si BCR, sa faca oferta de preluare a companiei, desi omul de afaceri trebuia sa lanseze o astfel de operatiune inca din luna august, scrie Mediafax.  Cele noua firme controlate de Catalin Chelu au inregistrat in data de 17 octombrie dosare pe rolul Tribunalului Galati, in care sunt citati de fiecare data SIF Oltenia si Tudor Ciurezu, presedinte CA si director general al SIF, Prodplast, fondul de investitiiBusiness Capital For Romania Opportunity, SIF Banat-Crisana si BCR.

DailyBusiness.ro: Efectul pervers al gazului in economie: Nu se scumpeste, dar ne “arde” la buzunar

Guvernul afirma ca nu vom plati mai mult pentru gaze pana anul viitor, dar in spatele scenei politice, actorii din piata gazelor negociaza cu expertii FMI o noua majorare a preturilor, de doua cifre, pentru companii. Ce efecte va avea aceasta crestere in intreaga economie? Sa fie clar din start. Nu vorbim despre majorarea pretului gazelor pentru populatie. Acestea, dupa cum ne-a asigurat, zilele trecute, Ion Ariton, ministrul Economiei, nu vor creste pana cel putin la 1 ianuarie 2012. In prezent, pretul este blocat la 160 de dolari/1.000 mc si asta inca din 2009.

HotNews.ro: Tarile emergente sunt gata sa sprijine europenii via FMI- presa

Tarile emergente, inclusiv China, au fost de acord sa participe la un fond de ajutorare european, prin intermediul Fondului Monetar International (FMI), potrivit unei surse europene citate miercuri de China Daily, relateaza AFP. Sursa a declarat ca “acordul (in curs de elaborare) ar putea fi inclus in documentul final al summitului liderilor europeni”, daca la summitul de la Bruxelles se va decide deschiderea fondului pentru investitori externi atat privati cat si publici, scrie China Daily.  Deocamdata, informatiile nu au fost confirmate din surse oficiale de la Beijing.

Romania Libera:Dacă aş avea bani, i-aş plasa în lei, dolari şi în obligaţiuni americane

Economistul Bogdan Baltazar spune că dacă ar avea mulţi bani i-ar ţine o parte în lei şi în dolari americani: în lei din patriotism şi în dolari din raţiuni economice clare. Fostul preşedinte al BRD crede că economiile pot fi păstrate cel mai bine în dolari şi în obligaţiuni ale statului american. În acelaşi timp, Baltazar nu se aşteaptă la o criză majoră în următoarea perioadă, dar ia în considerare „suişuri şi coborâşuri” care vor afecta România. Din punctul de vedere al economistului, ţara este sensibilă la şocurile venite din afară, dar nu este excesiv de dependentă de exterior şi în cazul unei mari crize s-ar descurca fiindcă este „destul de autocentrată”.

 

Lasati un comentariu