Duminica, 20 aprilie 2014

Revista presei – 6 octombrie 2011

Ziarul Financiar: Un fost procuror DIICOT va supraveghea robinetul cu acţiuni FP. Dorina Danielescu va decide la cine merg ultimele acţiuni FP pe care le mai are statul

Miza din spatele numirii Dorinei Danielescu la conducerea ANRP este uriaşă: reputaţia ANRP a fost puternic ştirbită după ce Remus Baciu, fost vicepreşedinte, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, iar tot mai mulţi foşti proprietari acuză grave nereguli în procedura de rezolvare a dosarelor de despăgubire. Mai mult, statul a mai rămas cu doar 827 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea, iar ANRP este instituţia care decide cine şi când primeşte aceste acţiuni în contul despăgubirilor cuvenite pentru imobilele confiscate de regimul comunist.

Wall-street.ro: Seful BVB: Statul trebuie sa ceara pe actiunile Transelectrica si Transgaz preturi sub cotatia bursiera

Statul ar trebui ceara un pret inferior cotatiei bursiere a Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) pentru a se asigura ca ofertele pentru vanzarea a 15% din actiunile celor doua companii se vor derula cu succes, afirma directorul general al BVB, Valentin Ionescu. Guvernul s-a angajat fata de FMI sa vanda pachete minoritare de actiuni de la mai multe companii, printre care Transelectrica si Transgaz, scrie Mediafax.

HotNews.ro: Scrisoarea de intentie cu Fondul: FMI avertizeaza iar asupra riscului populismului. Vezi ce reforme s-au angajat autoritatile sa finalizeze in acest an

Creşterea turbulenţelor de pe pieţele mondiale şi semnele privind incetinirea cresterii in alte state europene au dus la cresterea riscurilor la adresa evolutiei economiei romanesti. România este vulnerabila atât la o scădere a cererii pentru exporturi cat si in privinta incertitudinilor de pe piaţa financiară- în special din Grecia-  care ar putea determina ieşiri de capital sau riscul unei contagiuni a sistemului financiar din Romania. Tensiunile din politica interna si alegerile care urmeaza ar putea duce la inversări de politici fiscale. Dacă ocuparea forţei de muncă publice scade suficient si creeaza un spatiu fiscal, autorităţile pot lua în considerare o creştere salariala modestă mai târziu în cursul anului, se arata in draftul scrisorii de intentie a Guvernului cu FMI, publicata pe pagina de net a institutiei.

Fin.ro: Noile reguli privind creditarea ar putea intra in vigoare din decembrie

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a afirmat astazi ca noul regulament al BNR privind acordarea imprumuturilor pentru populatie va fi aplicat, probabil, din luna decembrie.”Probabil ca decembrie ne va gasi cu noul regulament, pentru ca este o procedura. Fac si eu o simpla socoteala. Trebuie aprobat de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale, trebuie publicat in Monitorul Oficial, de acolo sunt 30 de zile pana la intrarea in vigoare. Dupa aceea bancile trebuie sa mearga la autorizare la BNR cu noile norme”, a afirmat Radu Ghetea la Romania Financial Forum 2011.

Adevarul: Prima bancă distrusă de criza datoriilor

Cea mai mare bancă belgiană are nevoie de un împrumut de urgenţă de la stat pentru a evita colapsul. Grupul franco-belgian Dexia a devenit prima instituţie de credit care trebuie salvată de urgenţă cu fonduri publice din cauza crizei datoriilor de stat din Europa. Banca a mai fost salvată o dată cu fonduri publice de guvernul francez şi cel belgian în 2008, când a primit un împrumut în valoare de 6,4 miliarde de euro.

Lasati un comentariu