Miercuri, 15 ianuarie 2014

Revista presei – 8 decembrie 2011

HotNews.ro: Saptamana decisiva pentru soarta zonei euro. Merkel si Sarkozy i-au cerut presedintelui CE un nou cadru juridic al UE care sa stabileasca o baza comuna de impozitare si o taxa pe tranzactiile financiare

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel i-au trimis o scrisoare presedintelui CE, Herman Van Rompuy, in care au cerut un nou cadru UE care sa accelereze progresul catre o baza comuna de impozitare, o taxa pe tranzactiile financiare si convergenta politicilor de pe piata fortei de munca, transmite Telegraph. Solicitarea a venit cu o zi inaintea startului summit-ului crucial de la Bruxelles, in cadrul caruia sefii de stat si de Guvern din cele 27 de tari membre UE se vor intalni la Consiliul European pentru a decide, in esenta, reguli mai stricte pentru zona euro.

Ziarul Financiar: Analiştii se întrec în previziuni apocaliptice: Dacă zona euro se destramă, investiţi în aur, conserve şi arme

Pe măsură ce se apropie summitul de vineri al liderilor europeni, care va decide soarta zonei euro, analiştii marilor bănci se întrec în scenarii şi previziuni, unele atingând dimensiuni apocaliptice. Unii analişti susţin chiar că destrămarea zonei euro va avea efecte devastatoare asupra economiei mondiale şi ar arunca lumea în haos.

DailyBusiness.ro: Bancile vor mai multi euro de la clienti. Vezi cum ii ademenesc

Mai multe banci au majorat, in ultima perioada, dobanzile la economiile constituite in moneda europeana. Astfel, dobanzile la euro se apropie tot mai mult de 5% pe an. Vezi mai jos ce banci ofera cele mai mari castiguri. In general, dobanzile sunt stabilite in functie de durata pe care iti deschizi depozitul si de sumele depuse. Cel mai recent caz este cel al Volksbank Romania, care a majorat rata de dobanda la Planul de Economii in euro cu 0,5 puncte procentuale, oferind in prezent o dobanda de 4% pe an. De asemenea, si pentru depozitele “Platinum Extra” in euro cu scadenta la 12 luni, dobanda este tot de  4% pe an.

Gandul.info: Şaramet: Nu este exclusă varianta continuării programului Prima Casă în 2013

Programul Prima Casă de care au beneficiat până acum 53.000 de persoane se va desfăşura în condiţii normale până la sfârşitul anului 2012, a declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank şi Institutul Bancar Român. Cu privire la posibilitatea continuării programului şi în 2013, Şaramet a precizat că “principial, în discuţiile pe care le-am avut, inclusiv cu premierul, nu se exclude această variantă”.

Adevarul: De unde luăm bani la anul: de la FMI sau de la chinezi?

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, le-a dat ieri românilor o veste foarte proastă: statul mai are bani doar pentru patru luni de acum înainte şi are o nevoie stringentă de împrumuturi. Prin urmare, am putea fi nevoiţi să apelăm la banii puşi la dispoziţie de FMI în cadrul acordului de tip preventiv semnat la începutul acestui an, în valoare de cinci miliarde de euro. Croitoru a arătat că una dintre cauze este faptul că băncile vor repatria fondurile către grupurile-mamă din care fac parte. „Băncile pot să repatrieze cel mai uşor fondurile care au fost investite în titluri de stat şi care ajung la scadenţă. Ceea ce bineînţeles poate să creeze în viitor o problemă din punctul de vedere al finanţării Guvernului”, a spus Croitoru, citat de Agerpres.

Lasati un comentariu