Luni, 28 iulie 2014

Revista presei – 8 noiembrie 2011

Ziarul Financiar: Analiştii cred că anul 2011 va fi cel mai profitabil din istoria Petrom

Petrom (simbol bursier – SNP), cea mai mare companie românească şi controlată de grupul austriac OMV, ar putea raporta un profit net de peste 780 de milioane de lei în trimestrul al treilea, estimează analiştii. Estimările principalilor ana­lişti de pe bursă indică fap­tul că OMV Petrom ar putea raporta în primele nouă luni din acest an un profit net record, de 2,5 mld. lei (601 mil. euro), în creştere cu 77% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, po­trivit unui sondaj al ZF la care au par­ticipat Erste Group, ING, Uni­credit CA-IB Securities, EFG Eurobank Securities, Broker Cluj, Ieba Trust şi Tradeville.

Wall-street.ro: Erste: Trei actiuni romanesti in topul dividendelor din zona ECE de anul viitor

Transgaz, Transelectrica si Petrom ar putea sa ofere anul viitor investitorilor unele dintre dividendele cu cele mai mari randamente din Europa Centrala si de Est (ECE), estimeaza analistii Erste Group.Transgaz se afla pe locul doi in topul realizat de banca austriaca, cu un randament anticipat de 13,5%. Doar rafinaria poloneza PKN Orlen ar putea sa ofere anul viitor dividende mai bune, considera specialistii Erste, pentru acestea fiind estimat un randament de 16,8%.

DailyBusiness.ro: “Mercurialul” BNR: Cum vede Isarescu evolutia preturilor in 2012

Dupa ce 2011 a fost anul incertitudinilor, cu cresteri de preturi si scaderi abrupte, Banca Nationala ne promite un 2012 ceva mai linistit, guvernatorul Mugur Isarescu afirmand ca avem toate sansele sa tinem in fraie cresterea preturilor. Cu toate acestea, BNR sufla si-n iaurt, remarcand riscurile in crestere, inclusiv influenta perioadei electorale. Daca ar fi sa ne luam exclusiv dupa prognozele BNR, 2012 va fi un an pozitiv, pe ansamblu, cel putin din punct de vedere al inflatiei. Anul viitor, cresterea preturilor ar urma sa inregistreze o medie de 3%, fata de 3,3% in acest an, cu un interval minim in martie 2012 cand inflatia ar urma sa atinga recordul istoric de 2%.

HotNews.ro: Ce inseamna pentru economie sa reduci deficitul la 1,9-2,5% din PIB? Care sunt reformele prioritare si cati bugetari trebuie pusi pe liber?

Aflati sub restrictiile acordului cu FMI, Romania se va incadra in tinta de deficit pe 2011 a bugetului general consolidat (4,4 % din PIB/cash si sub 5 % din PIB/ESA), ne asigura oficialii Fondului, chiar daca in primele noua luni veniturile au fost mai mici decat se anticipa. In 2012, guvernul s-a angajat ferm sa reduca acest deficit pana sub nivelul de 3 % din PIB/ESA. Atingerea acestor tinte fiscale ambitioase va necesita continuarea restrictiilor de cheltuieli, spun reprezentantii FMI.  Din ce cheltuieli sa mai tai sau unde poti creste veniturile ca sa te incadrezi in tinte? Sa pornim de la cateva realitati: in 2011, consumul privat s-a ajustat in termeni reali cu 15%, iar cel bugetar cu doar 10%. Avem o reducere de cheltuieli bugetare facuta cu intarziere, iar ajustarea a fost efectuata in special la nivelul salariilor si cheltuielilor sociale.

Lasati un comentariu