Miercuri, 25 decembrie 2013

Revista presei – 9 decembrie 2011

Ziarul Financiar: Europa cu două viteze – un eşec? Liderii europeni au convenit asupra unui pact fiscal, dar au renunţat la schimbarea tratatului UE. Bursele asiatice o iau la vale

Liderii Uniunii Europeni au convenit în această dimineaţă asupra unui nou pact fiscal prin ca să asigure disciplina bugetară, eşuând în acelaşi timp să convină asupra schimbării tratatului Uniunii, informează Reuters. Astfel, înţelegerea ar putea implica acum doar cele 17 ţări din zona euro plus oricare altele care sunt dornice să se alăture, au declarat diplomaţii. “Întotdeauna am spus că o vom face cu 17 dacă nu va funcţiona cu 27. Asta s-a şi întâmplat”, a spus un oficial UE. Liderii UE au convenit asupra unor sancţiuni ce vor fi aplicate automat pentru ţările din zona euro care vor încălca limitele de deficit impuse prin acest pact fiscal dacă trei sferturi din state nu se opun sancţionării şi au aprobat ca o nouă regulă fiscală să fie menţionată în constituţiile naţionale.

Wall-street.ro: Alba – neagra cu listarea Tarom: Ministerul a ales un consortiu de intermediere respins initial

Guvernul a revenit asupra deciziei de anulare a licitatiei de selectie a intermediarului pentru listarea a 20% din actiunile Tarom, dupa ce consortiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital a revizuit oferta si a redus comisionul la jumatate din suma solicitata initial, informeaza Mediafax. La inceputul lunii noiembrie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, anunta ca licitatia pentru selectarea intermediarului la listarea unui pachet reprezentand 20% din actiunile Tarom va fi anulata, intrucat a existat o singura oferta, “si aceea neconforma si scumpa”.

DailyBusiness.ro: Ai credite in euro? Vezi ce se poate intampla daca dispare moneda unica

Destramarea zonei euro este o ipoteza din ce in ce mai plauzibila, luata in calcul de tot mai multi oficiali din mediile de business si din guvernele europene. Ce se va intampla insa cu creditele in euro daca ar disparea moneda unica? “Euro nu va disparea, nu e probabil. Dar daca va disparea, orice credit trebuie rambursat”, a spus pentru DailyBusiness.ro Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Romania Libera: Va trebui să cheltuim cât mai repede în 2012 fondurile europene. Să nu ajungem în situaţia în care să nu mai existe bani la bugetul UE 

România luptă pentru un tratat UE 27 şi vrea să evite fragmentarea Uniunii Europene. Fondurile europene sunt în continuare la dispoziţia ţării noastre, dar există pericolul ca la sfârşitul anului viitor să nu mai existe bani la bugetul Uniunii Europene pentru cererile de rambursare depuse prea târziu. Detaliile au fost oferite de Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, într-un interviu pentru România liberă.

Capital: O țară care devine dependentă de nemți dacă moare euro

Există o țară europenă care în momentul de față își face niște scenarii diferite de restul lumii europene. Asta pentru că dacă euro dispare, rămâne fără monedă, dacă vorbim din punct de vedere tehnic. Este vorba despre Muntenegru, care folosește moneda euro deși nu este nici măcar membru al Uniunii Europene și cu atât mai puțin al zonei euro.  În Muntenegru, care înainte de apariţia euro folosea ca monedă marca germană, oficialii băncii centrale analizează eventuale măsuri pentru cazul în care euro dispare.

Lasati un comentariu