Vineri, 28 februarie 2014

Rezerva Federala comunica

Rezerva Federala va face astazi primul anunt de politica monetara din acest an si stim sigur ca banca centrala americana va publica, in premiera, estimarile fiecaruia dintre membrii FOMC in legatura cu traiectoria pe termen mai lung a ratei cheie a dobanzii.

Efectul acestui nou efort de comunicare va fi nesemnificativ. Daca vom afla diseara ca rata cheie va fi pastrata la zero pana in 2014, mai degraba decat pana la mijlocul lui 2013 – si notati ca acesta este un scenariu conditionat de evolutia economiei – nu va face o mare diferenta. Oricum, nimeni nu se asteapta la o restrictionare a conditiilor monetare din Statele Unite in anul electoral 2012.

Estimarile bancilor centrale se dovedesc a fi in mod constant eronate, iar modificari substantiale ale abordarilor monetare se intampla mai des decat ne-am astepta. Amintiti-va ca, in prima parte a anului 2007, Rezerva Federala credea ca trepidatiile segmentului subprime al pietei imobiliare locale puteau fi usor ignorate, iar in debutul 2008 institutia refuza sa ia in calcul varianta unei recesiuni. In iulie 2008, Banca Centrala Europeana majora dobanda cheie (si fostul presedinte Trichet vorbea in presa germana despre riscul unei inflatii explozive in zona euro) dar o luna mai tarziu semnaliza ca este pregatita pentru o relaxare monetara. Iar anul trecut BCE a majorat rata cheie cu cate 25bps in aprilie si iulie doar pentru a taia tot cu cate 25bps in noiembrie si decembrie. Si acestea sunt doar exemplele cele mai recente.

Realitatea, de regula, bate estimarile bancilor centrale. Iar pe termen scurt consultarea canalului subteran de comunicare al Rezervei Federale via articolele lui Jon Hilsenrath din WSJ se poate dovedi considerabil mai eficienta pentru modelarea asteptarilor investitorilor decat cea a estimarilor macro ale institutiei.

Mult mai important de urmarit diseara, insa, va fi daca Rezerva Federala / presedintele Bernanke vor face o sugestie explicita asupra oportunitatii unei noi runde de relaxare monetara cantitativa (QE3).

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu