Miercuri, 29 octombrie 2014

Rezerva Federala loveste USD cu delicatete

Rezerva Federala putea, la fel de bine, sa estimeze ieri ca va majora dobanda cheie peste 5 ani sau 10 ani. Pietele financiare pur si simplu nu functioneaza in termenii in care sunt compilate proiectiile bancilor centrale. Pentru un orizont perceptibil de timp, investitorii stiu deja ca abordarile monetare din Statele Unite vor ramane extrem de relaxate si ca Rezerva Federala este pregatita pentru o noua runda de relaxare monetara cantitativa (QE3) in cazul unei deteriorari a conditiilor economice, si deocamdata asta e tot ceea ce conteaza. Daca, de pilda, zona euro va fi lovita de un cataclism peste noapte, investitorii vor reactiona indiferent de proiectiile oficiale documentate ieri. La randul lor, calculele Rezervei Federale vor trebui refacute.

Am initiat, la inceputul toamnei anului trecut, un pariu pro-USD pentru ca Rezerva Federala semnaliza o ajustare calitativa si nu cantitativa a propriului bilant (intr-o reeditare a “Operation Twist” din anii ’60), in timp ce Banca Centrala Europeana se pregatea sa anuleze majorarile ratei cheie livrate in aprilie si iulie, iar bancile centrale din economiile emergente indicau, la randul lor, ca vor relaxa conditiile monetare (si primul exemplu notabil in acest sens a venit pe 31 august, cand Brazilia a taiat rata Selic fara o ajustare a priori a asteptarilor).

La mijlocul acestei luni, insa, am decis sa pariez impotriva USD, pe seama perceptiei ca balanta descrisa mai sus urma sa se inverseze. Pe 12 ianuarie, BCE a anuntat ca va mentine rata cheie la 1%, iar cele mai recente date economice din zona euro si in particular Germania au surprins pozitiv asteptarile. Cel putin pe termen scurt, probabilitatea unor taieri suplimentare ale ratei cheie din zona euro se reduce considerabil. Deocamdata, lichiditatea oferita de BCE in full allotment functioneaza si riscul unui cataclism bancar/suveran in zona euro s-a redus la randul sau. La nivel macro-global, mediul s-a stabilizat rezonabil in ultimele saptamani si, intr-un asemenea context, relaxarile monetare din lumea emergenta sunt vazute in mod benign ca parte a incercarilor de atenua efectele materializarii unor socuri exogene asupra fundamentelor locale – ceea ce va intrerupe, pentru un timp, fuga capitalurilor dinspre periferiile riscurilor globale catre centrul denominat in USD si alte valute majore.

In schimb, atentia s-a mutat din nou asupra Rezervei Federale si ceea ce am vazut aseara a fost o noua ajustare calitativa a abordarilor monetare din Statele Unite, via angajamentul conditionat de a mentine rata cheie la niveluri exceptional de mici pana cel mai devreme la sfarsitul anului 2014. Daca Rezerva Federala ar fi semnalat ieri iminenta unei ajustari cantitative (via QE3), pierderile suferite de USD ar fi fost mult mai severe.

Nu sunt dispus, totusi, sa pariez agresiv sau pentru o perioada lunga de timp impotriva USD, intrucat noua balanta a abordarilor monetare este fragila. Spre deosebire de primavara 2009 sau vara 2010, la acest moment este dificil de imaginat ca suntem aproape de o situatie in care Rezerva Federala porneste QE3, in timp ce BCE si bancile centrale din economiile emergente (inclusiv China) basculeaza catre o noua restrictionare a conditiilor monetare.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu