- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Rezerva Federala mai aproape de QE3

Posted By admin On 12 ianuarie 2012 @ 11:55 In Opinii,Piete globale | No Comments

Distanta pana la QE3 centrat de aceasta data asupra pietei imobiliare s-a redus considerabil si avem deja multe semnale in acest sens. Configuratia FOMC se modifica in 2012 si noua configuratie este sensibil mai “dovish” decat cea pe care am vazut-o in 2011. Rezerva Federala a trimis saptamana trecuta Congresului un raport continand o serie de idei si masuri favorabile stabilizarii pietei imobiliare si acest raport a fost urmat de declaratii din partea mai multor membri ai FOMC care sugereaza mai mult sau mai putin explicit oportunitatea QE3 (Dudley si Rosengren vineri, Lockhart luni, Williams si Pianalto marti). Adaugati faptul ca cea mai recenta productie a canalului subteran de comunicare al Rezervei Federale este un articol despre presedintele Rezervei Federale din San Francisco, John Williams, si din continutul materialului este dificil sa crezi ca Williams va vota altfel decat in favoarea unei nou runde de relaxare monetara cantitativa (vedeti “A Quiet Fed Voice Emerges as Force Inside the Temple” – Jon Hilsenrath; WSJ.com, 9 ianuarie).

Mai mult, Rezerva Federala pare pregatita sa anunte curand obiective numerice formale in legatura cu o serie de parametri macro (vedeti “Federal Reserve Prepares to Make Itself Perfectly Clear” – Jon Hilsenrath, Luca Di Leo; WSJ.com, 5 decembrie) si stim din stenograma sedintei de politica monetara din 13 decembrie ca lansarea QE3 este conditionata de formularea explicita a acestor obiective.

2012 este an electoral in Statele Unite si una din temele principale ale dezbaterilor se va referi la rolul statului in economie, iar din aceasta perspectiva QE3 via cumparari suplimentare de bonduri guvernamentale ar fi usor asimilata unei noi incercari de monetizare a deficitelor. O extindere a bilantului Rezervei Federale via cumparari de instrumente financiare acoperite de credite ipotecare ar fi mai usor de vandut din punct de vedere politic in anul electoral 2012.

Cat de mult va ajuta QE3 pietele si economia americana ramane o intrebare deschisa. Dar spre deosebire de primavara 2009 sau vara 2010, in debutul 2012 elementul surprizei la nivelul abordarilor Rezervei Federale lipseste.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/rezerva-federala-mai-aproape-de-qe3/

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.