Duminica, 23 martie 2014

Romania de maine, Polonia de astazi?

Suna cam optimist, nu? Poate. Polonia a fost cea mai efervescenta piata de capital din Europa in ultimii ani dupa numarul de listari de companii. La finalul anului 2011, bursa poloneza se bucura de un numar de 777 companii listate, cu o capitalizare totala de 107.483 mil EUR, capitalizarea medie raportat la numarul de companii fiind de 138 mil EUR. Din total, 103 companii aveau o capitalizare de peste 100 de milioane de EUR, iar din acestea 24 aveau o capitalizare de peste 1 miliard de EUR. Raportul capitalizare bursiera in PIB in Polonia este in prezent usor peste 40%. Avand in vedere dimensiunea, dar si numarul mare de companii listate pe piata reglementata putem afirma ca piata de capital poloneza este reprezentativa pentru economie.

Sa ne uitam si la dinamica. In ultimii 12 ani, in Polonia numarul companiilor listate a urcat de la 211 in anul 2000 la 777 (majoritatea prin IPO), cu un ritm alert mai ales in ultimii 5 ani. In 2011, numarul de companii listate a crescut cu 192, cifra fiind de mai bine de 2 ori mai mare decat numarul actual de actiuni listate la BVB!

Cazul Poloniei arata ca o adevarata poveste de succes!

Sursa: Puls Capital

La finalul anului 2011, pe piata reglementata a BVB erau listate doar 79 de companii, cu o capitalizare totala de 10.818 milioane EUR (fara EBS), capitalizarea medie a companiilor listate fiind de 136,94 milioane EUR (aproape egala cu cea poloneza). Un numar de 24 de companii listate prezentau o capitalizare mai mare de 100 de milioane de EUR si doar trei companii prezentau o capitalizare mai mare de 1 miliard de EUR. Raportul capitalizare bursiera in PIB in Romania este in prezent usor peste 10%. Avand in vedere aceste statistici nu putem spune ca piata de capital din Romania reprezinta in prezent o oglinda a economiei.

Polonia are o economie in jur de 3 ori mai mare decat economia Romaniei, in termeni de Produs Intern Brut anual, in timp ce capitalizarea bursei este in jur de 10 ori mai mare comparativ cu capitalizarea bursei din Romania.

Daca am scoate din calcul diferenta de dimensiune dintre cele doua economii (Polonia = 3xRomania) si am spera la o piata de capital in Romania la fel de dezvoltata fata de cea poloneza, atunci ne-am putea astepta la:

-  un numar de 259 companii listate pe piata reglementata (+180 companii listate fata de 79 in prezent); la o capitalizare bursiera de 35.828 milioane EUR (+25 mld EUR fata de 11 mld EUR in prezent);

- la un numar de 34 de companii listate cu o capitalizare de peste 100 milioane EUR (+10 fata de 24 in prezent);

- la un numar de 8 companii cu capitalizare mai mare de 1 miliard de EUR (+5 fata de 3 in prezent).

Bineinteles, aceste calcule nu tin cont de dinamica in timp a celor doua economii. Decalajul dintre cele doua piete de capital se poate micsora doar in timp, dezvoltarea treptata a pietei de capital putand avea rolul de a schimba raportul de 1:3 in favoarea Romaniei.

In anul 2012 sunt programate a se lista unele dintre cele mai mari companii din Romania, si anume: Romgaz; Hidroelectrica; si Nuclearelectrica. Daca ar fi sa luam in considerare evaluarile realizate pentru aceste companii odata cu listarea Fondului Proprietatea atunci capitalizarea cumulata a acestora ar aduce un plus de valoare capitalizarii actuale a BVB in jur de 7 miliarde EUR, bursa castigand in acelasi timp trei companii listate cu capitalizare mai mare de 1 miliard de EUR. Astfel, pe langa cresterea capitalizarii bursiere, am ajunge la 6 companii listate cu capitalizare de peste 1 miliard de EUR din 8 cate am avea nevoie si am avea 27 companii cu capitalizare mai mare de 100 milioane EUR, din 34 cat am avea nevoie.

Cum putem avea o poveste de succes si in Romania? Conditia este simpla, sa profitam de momentul actual si sa listam intr-un mod organizat si fara intarziere companiile pe care ni le-am propus.

Petrom (cu free float majorat prin SPO); Romgaz; Hidroelectrica; Nuclearelectrica; Fondul Proprietatea; BRD—Groupe Societe Generale; cele cinci SIF; Banca Transilvania; Transgaz (cu free float majorat prin SPO); Transelectrica (cu free float majorat prin SPO) pot reprezenta pe termen scurt si mediu nucleul de dezvoltare al bursei de valori din Romania. O problema intampinata de un investitor de calibru pe bursa era greutatea in formarea unui portofoliu diversificat, datorita dominatiei sectorului financiar pe bursa si lichiditatii scazute pe actiunile listate din celelalte sectoare de activitate. In urma listarii celor trei noi companii si prin imbunatatirea free float-ului Petrom, Transgaz si Transelectrica acest lucru se poate schimba, un investitor putand sa-si pondereze echilibrat portofoliul intre sectorul financiar si cel economic.

Piata de capital are sanse de a iesi in acest mod din cercul vicios in care se afla acum: oferta (numar de companii listate; companii relevante listate)—lichiditate bursiera—cerere(numar investitori straini si rezidenti; valoare investitii straine si rezidente) si poate intra in curand intr-o spirala a dezvoltarii. Un numar suficient de companii mari listate poate atrage investitii si investitori noi pe bursa si, ulterior, listarea altor companii de talie mai mica.

Nu vreau sa ma blochez doar in dorinta de a dezvolta piata de capital din Romania. Piata de capital chiar are un rol important de alternativa de finantare pentru companii si implicit pentru economie (in perioade de reluare a cresterii economice si avant economic—atunci cand sunt necesare investitii pentru dezvoltare), dar si de a atrage investitii noi straine (investitiile straine noi s-au prabusit dramatic din 2008 si pana astazi).

Valoarea creata in economie prin existenta unei piete de capital functionale este atat directa prin fluxul de investitii pe care il poate genera, cat si indirecta prin transparentizarea si eficientizarea companiilor listate. Mai mult, o piata de capital dezvoltata poate imbunatati in timp calitatea managementului romanesc si implicit poate crea valoare pentru companii, economie si populatie. O piata de capital dezvoltata poate stimula apetitul pentru economisire al populatiei prin cresterea alternativelor de plasamente (actiuni, obligatiuni, fonduri de investitii) si implicit poate pondera sectorul bancar si creditul de consum printr-o dinamica rezonabila a acestuia, scazand riscurile de nerambursare.

Comentariu de Andreea Gheorghe, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Intercapital Investment Management

Lasati un comentariu