Duminica, 20 aprilie 2014

Romania spera la mentinerea expunerii bancilor straine, dar se pregateste pentru vremuri grele

Promisiunile Germaniei detensioneaza moderat situatia

Cursul de schimb a reactionat pozitiv, ducand la o apreciere marginala a leului, dupa comentariile cancelarului german care au reluat ideea ca bancile nu isi vor reduce expunerea pe Romania. Dincolo de promisiunea politica, posibilitatea concreta de constrangere este insa destul de slaba. Iar bancile ar putea rezista cu greu – daca o vor face – tentatiei de a se incadra in criteriile de risc prin reducerea expunerii pe statele est-europene, printre altele.

Inflatia continua trendul descendent

Avansul modest al preturilor de consum in octombrie fata de luna anterioara a permis o scadere a ritmului anualizat al inflatiei pana la 3,55%. Tendinta de scadere a inflatiei va avea in fata insa un traseu denivelat, tinand seama de cresterile unor preturi administrate si de impactul deprecierii monedei nationale. BNR mai are insa, chiar si in aceste conditii, loc pentru o coborare suplimentara a dobanzii, un argument pentru presiuni de scadere a leului pe termen mediu.

Grafic EURRON – D1

 BNR pregateste o banca pentru vremuri tulburi, deficit zero in 2013

Pregatirea unei banci care sa preia rapid si fara panica activele unor banci aflate in dificultate face parte dintr-un mecanism inteligent de protectie in vremuri tulburi. Decizia BNR de a crea un asemenea organism este un semn de prudenta, dar poate fi relevanta in sine, semnaland potentiale dificultati in viitor. Anuntul tintei de deficit zero in 2013, de la 4,4% in 2011 si 1,9% in 2012 completeaza atmosfera de prudenta, in general bine vazuta de catre piete, si ar putea oferi pe termen scurt un suport important cumparatorilor de lei. In perspectiva insa, evolutia situatiei din Europa va putea ramane motorul principal al evaluarii monedelor din regiune, si a leului in particular.

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu