Luni, 28 iulie 2014

Rubla castiga teren dupa introducerea embargo-ului asupra Iranului

Impunerea embargo-ului de catre UE asupra importurilor de petrol din Iran, ce va avea ca punct de plecare data de 1 iulie, ridica probleme pentru unele state periferice precum Grecia, Spania si Italia. In contextul actual de incertitudine, in care economiile europene se afla la limita dintre stagnare si recesiune, Uniunea Europeana a incercat sa asigure statele cele mai expuse efectului negativ a unei diminuari a ofertei ca solutii de inlocuire a petrolului iranian vor fi gasite.

Acesta ar putea fi inlocuit prin cresteri ale productiei Arabiei Saudite, reluarea productiei in Libia sau chiar suplimentarea importurilor din Rusia.

Rusia, tara in care ponderea materiilor prime in totalul exporturilor este de aproape 86%, intre care gazele naturale si petrolul ocupa peste 60%, a beneficiat de pe urma anuntului oficialilor europeni, rubla castigand aproape doua procente in fata euro, in contextul in care de la inceputul anului se afla pe un  trend de apreciere, similar altor monede emergente (+4.57% fata de dolar). Factori de risc insa  exista in contextul numeroaselor proteste bazate pe nemultumirea posibilei reveniri a lui Putin in functia de presedinte.

Grafic EURRUB – D1

Comentariu de Adrian Mihalcea, asistent analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu